Hvis du som arbejdsgiver gerne vil ansætte en i fleksjob kan du herunder finde oplysninger om selve ansættelsesproceduren og hvem der skal inddrages.
FAQ - Ofte stillede spørgsmål
Fleksjob er job til personer med varig og væsentlig nedsat arbejdsevne, som ikke kan opnå eller fastholde beskæftigelse på ordinære vilkår på arbejdsmarkedet. Det hedder fastholdelsesfleksjob, hvis en medarbejder skal ansættes i et fleksjob på hidtidig arbejdsplads.
For at blive godkendt af kommunen til fleksjob, skal en person ofte igennem en længere vurdering i forhold til vedkommendes arbejdsevne. Der skal være dokumentation for, at den pågældendes arbejdsevne anses for varigt og væsentligt begrænset og ikke kan anvendes til at opnå eller fastholde beskæftigelse på normale vilkår.
Jobcentret i kommunen bevilger fleksjob.
Du skal som arbejdsgiver betale overenskomstmæssig løn for de timer en person er effektiv. Du kan læse mere på borger.dk
Det er vigtigt, at afdelingen allerede tidligt i et forløb med en ansat, som har problemer med at passe sit arbejde, får involveret det jobcenter, hvor den ansatte har hjemkommune.
Hvis afdelingen vil ansætte en tidligere medarbejder i fleksjob (fastholdelsesfleksjob) skal medarbejderen forud for fleksjobansættelsen have været ansat i virksomheden efter de sociale kapitler i overenskomsten eller på særlige vilkår i mindst 12 måneder. Derfor er det vigtigt med dokumentation lige fra start.
Hvad gør jeg, hvis jeg vil ansætte en udefra i fleksjob?
• Kontakt din lokale HR-afdeling.
• Slå stillingen op på hjemmeside, avis eller andet.
• Brug evt. jobcenter.
Kan jeg få en person i praktik før evt. ansættelse?
Ja, du kan få personen ud i praktik i en periode op til ansættelse. Aftalen laves med jobcentret, og som udgangspunkt kan praktikken vare fra 4 uger og op til 13 uger. Der er mulighed for efterfølgende forlængelse ved særlige omstændigheder.
Vi har budget til få en ansat i meget få timer pr uge. Er det muligt at få en i fleksjob?
Du kan få en fleksjob godkendt i meget få timer. Helt ned til 1-2 timer pr. uge.
I forbindelse med ansættelse af en i fleksjob, er det vigtigt at medarbejderen udfylder denne samtykkeerklæring
Det er kun jobcentret i kommunen, som kan bevilge fleksjob.
Det er derfor også sagsbehandler fra jobcentret, som har forpligtigelsen til at få belyst sagen tilstrækkeligt, så der ligger dokumentation nok til en godkendelse. Fleksjobansøgningen skal endvidere forelægges rehabiliteringsnævnet i jobcentret, som indstiller til, om personen kan godkendes til fleksjob.
Hvis fleksjob bevilges, så skal jobbet etableres, såfremt det er aftalen. Hvis fleksjob ikke bevilges, skal der følges op på, hvad der så skal ske.
Vi skal som arbejdsgivere hjælpe så godt vi kan, men vi skal ikke fortsætte i uendelighed.
Aftalen skal laves mellem lønmodtager og arbejdsgiver. Inddrag også jobcentret, som laver bevillingen.
Rent teknisk kan man som udgangspunkt kun have det samme fleksjob i max. 5 år. Men er medarbejderen over 40 år, gælder dette kun første gang. Herefter kan et fleksjob gøres permanent.
Hvis der opstår problemer med personen i fleksjob, tages dette op løbende. Der kan altid tages kontakt til jobcentret, som har en opfølgningsforpligtigelse i forhold til personer i fleksjob.
Timetallet kan løbende reguleres op og ned i tid, så det passer til personens arbejdsevne.
Afskedigelse skal altid ske i samråd med den lokale HR afdeling.
Kontakt konsulenterne vedrørende Det Sociale Kapitel: Mette Høiriis, tlf. 7841 0744 eller Peter Bak, tlf. 7841 0746.