Om samarbejdspartnere

Relevante samarbejdspartnere eller andre fagmedarbejdere kan inddrages efter behov og inviteres med til en et møde på arbejdspladsen. Et sådan møde benævnes også rundbordssamtale.

Herunder kan du se en oversigt over, hvem der kan være relevante samarbejdspartnere.

HR

Din HR afdeling har HR-konsulenter og jurister som du kan kontakte, hvis du har spørgsmål eller ønsker at drøfte en sygesag. De vil også kunne oplyse,   hvornår de kan deltage i en sygefraværssamtale eller rundbordssamtale. 

  • Løn- og personalekonsulent:Din Løn- og personalekonsulent er bl.a. behjælpelig i forhold til spørgsmål om indberetning af sygdom og ansøgning om diverse refusioner.                     

Jobcenter

Jobcentret i den kommune hvor medarbejderen bor, vil ofte være en særlig relevant samarbejdspartner specielt ved længerevarende sygdom. Jobcentret kan også være relevante samarbejdspartner i forbindelse med at forebygge en sygemelding i tilfælde hvor en medarbejder ellers er i risiko for at blive sygemeldt.   

  • Fast Track: Fast Track er en mulighed for at få jobcentret til at sætte en ekstraordinær tidlig indsats i gang ved sygemeldinger, som forventes at vare over 8 uger. Dette sker ved at arbejdspladsen eller den sygemeldte anmoder jobcentret om Fast Track. Herefter skal jobcentret som udgangspunkt indkalde den sygemeldte til den første opfølgningssamtale senest 2 uger efter anmodningen.
  • Møde på arbejdspladsen/rundbordssamtale:Ved længerevarende sygdom, eller hvis der i øvrigt er behov  for hjælp, vil det ofte være en god idé at invitere en repræsentant fra jobcentret med til et møde på  arbejdspladsen/ rundbordssamtale, så de kan vejlede om de forskellige muligheder, der er i lovgivningen og være med til at lave en plan for at få medarbejderen tilbage til arbejde.   

Lovgivningsmæssige muligheder

Når en medarbejder skal vende tilbage efter længerevarende sygdom, eller har helbredsmæssige problemer i øvrigt, vil der ofte være behov for  at lave særlige aftaler og en plan for at få medarbejderen tilbage til arbejde, også kaldet en fastholdelsesplan.

Som hjælp til dette findes der forskellige handlemuligheder i lovgivningen og overenskomster.

Nedenfor ser du en oversigt over de fire mest brugte ordninger:

  • Delvis sygemeldt/delvis raskmeldt: En medarbejder der er delvis uarbejdsdygtig kan være raskmeldt i de timer vedkommende kan arbejde, og sygemeldt i de resterende timer. Det er muligt at gå fra at være fuldt raskmeldt, til at blive delvist sygemeldt, og fra at være fuldt sygemeldt, til at blive delvist raskmeldt. Hvis en medarbejder er sygemeldt 4 timer eller mindre om ugen, betragtes det som en fuld raskmelding i henhold til sygedagpengeloven. En hel dags fuld arbejde vil som udgangspunkt betyde en ny arbejdsgiverperiode, med mindre andet er aftalt med jobcentret.   

  • § 56-aftale: En §56 aftale betyder at der kan udbetales sygedagpengerefusion fra første sygedag , hvis en medarbejder har en kronisk eller langvarig sygdom, som efter en lægelig vurdering sandsynligvis vil medføre mindst 10 dages fravær i løbet af et år (herunder fravær til behandling). § 56-aftalen gælder i op til to år ad gangen.  Arbejdspladsen og medarbejderne udfylder sammen en ansøgning om § 56 som sendes til jobcentret i den kommune hvor medarbejderen bor. Se ansøgningsskema. 

  • Aktivt tilbud til sygemeldte: Jobcentret kan give den sygemeldte forebyggende og afklarende tilbud. Det kan bl.a. være i form af aktiviteter på arbejdspladsen, hvis den sygemeldte medarbejder ikke har arbejdsevne nok til delvis en raskmelding, men godt kan være på arbejdet og medvirke til at løse små opgaver samt deltage i det kollegiale fællesskab. Jobcentret skal godkende ordningen. 

  • Afprøvning i virksomhedspraktik (arbejdsprøvning): Virksomhedspraktik vil sige, at den sygemeldte medarbejder i en periode prøver at arbejde med en anden type arbejde end hidtil. Formålet er at prøve om medarbejderen kan optrænes til at klare andre funktioner. Virksomhedspraktik kan også bruges i forbindelse med genoptræning i egne arbejdsfunktioner efter længerevarende sygdom. Under virksomhedspraktik modtager arbejdspladsen sygedagpengerefusion. Jobcentret skal godkende ordningen.

  • Personlig assistance:En medarbejder, der på grund af handicaps eller funktionsnedsættelse, har behov for hjælp til at udføre nogle af sine funktioner/arbejdsopgaver, kan få bevilget personlig assistance op til 20 timer om ugen. I særlige situationer kan der bevilges mere end 20 timer/uge. Ordningen administreres og bevilges af jobcentret. 

Kontakt

Mette Høiriis

Telefon: 2134 5469
Mail: methoei@rm.dk