Koncern HR har udarbejdet en række eksempler, som illustrerer, hvilke strækninger der udløser kørselsgodtgørelse, jf. de administrative retningslinjer for særydelser i Region Midtjylland.
De væsentligste regler i forhold til eksemplerne er:
- Der kan ikke ydes godtgørelse for flere kilometer, end der ville være blevet kørt, hvis turen var påbegyndt og afsluttet på tjenestestedet. Det vil sige, at hvis afstanden mellem tjenestested og mødested er kortere end afstanden mellem mødested og bopæl, så tager beregningen af afstand udgangspunkt i tjenestestedets placering.
- Der kan kun ydes befordringsgodtgørelse for det antal kilometer, der rent faktisk er kørt (dvs. ingen kørselsgodtgørelse som passager).
For oplysninger om befordringsfradrag (kørselsfradrag) mellem bopæl og arbejdsplads henvises til www.skat.dk
På Koncern Intra under Koncernøkonomi findes en vejledning om udbetaling af befordringsgodtgørelse.
Eksempel 1:
Medarbejderen har tjenestested i Regionshuset Viborg, bor i Hammel og skal til heldagsmøde i Regionshuset Aarhus. Medarbejderen kører derfor direkte fra sin bopæl til Aarhus og retur til bopælen igen.
Medarbejderen får kørselsgodtgørelse for strækningen mellem Hammel og Aarhus (25 km) for både turen frem og tilbage; altså i alt 50 km. Kørselsgodtgørelse er for strækningen mellem bopæl og mødested, idet denne er kortere end afstanden mellem tjenestestedet i Viborg og mødested i Aarhus.
Eksempel 2:
Medarbejderen har tjenestested i Regionshuset Viborg, bor i Hammel og skal begynde sin arbejdsdag med et møde i Regionshuset Aarhus, dernæst direkte til regionshospitalet i Randers, hvorefter medarbejderen kører hjem til sin bopæl i Hammel.
Medarbejderen får kørselsgodtgørelse for strækningen mellem Hammel og Aarhus (25 km.) og dernæst for strækningen mellem Aarhus og Randers (37 km.) og endelig for strækningen mellem Randers og bopælen i Hammel (31 km.); altså i alt 93 km.
Kørselsgodtgørelse er for strækningen mellem bopæl og mødested for såvel ud- som hjemturen, idet afstanden mellem bopæl og mødested i begge tilfælde er kortere end afstanden mellem tjenestested og mødested.
Eksempel 3:
Medarbejderen har tjenestested i Regionshuset Viborg, bor i Hammel og skal til møde på regionshospitalet i Holstebro. Medarbejderen kører direkte fra sin bopæl til mødet i Holstebro, dernæst til tjenestestedet i Viborg, hvorefter medarbejderen kører hjem til sin bopæl i Hammel.
Medarbejderen får kørselsgodtgørelse for strækningen mellem Viborg og Holstebro (52 km.) idet strækningen mellem tjenestested i Viborg og mødested i Holstebro er kortere end mellem bopælen i Hammel og mødestedet i Holstebro. Medarbejderen får dernæst kørselsgodtgørelse for strækningen mellen Holstebro og Viborg (52 km.), altså i at 104 km. Medarbejderen får ingen kørselsgodtgørelse mellem tjenestestedet i Viborg og bopælen i Hammel, da der ikke er tale om en tjenesterejse, men almindelig daglig kørsel til og fra arbejde.
Eksempel 4:
Medarbejderen har tjenestested i Regionshuset Viborg, bor i Aarhus og skal begynde sin arbejdsdag med et møde i Regionshuset Aarhus. Medarbejderen kører herefter til sit tjenestested i Viborg, og dernæst hjem til sin bopæl.
Medarbejderen får kørselsgodtgørelse for strækningen mellem sin bopæl i Aarhus og Regionshuset Aarhus (7 km.) Dernæst for medarbejderen kørselsgodtgørelse for strækningen mellem mødestedet i Aarhus og tjenestestedet i Viborg (66 km.), altså i alt 73 km. Medarbejderen får ingen kørselsgodtgørelse for strækningen mellem tjenestestedet i Viborg og bopæl i Aarhus, da der er tale om almindelig daglig kørsel til og fra arbejde.
Tidsforbrug:
Såfremt den enkelte medarbejder registrerer tidsforbrug i forbindelse med kørsel, kan samme principper anvendes som i forbindelse med opgørelse af kørselsgodtgørelse, jf. beskrivelsen under eksemplerne vedr. befordringsgodtgørelse. Dette gælder i forbindelse med kørsel til møder mv. udenfor tjenestestedet, hvor andet ikke er aftalt. Der kan således være særlige situationer, hvor der gælder andre aftaler/overenskomstmæssige bestemmelser, eksempelvis omkring delt tjenestested, tilkald mv.
Eventuel opgørelse af tidsforbrug i forbindelse med kurser/seminarer mv. aftales lokalt.