Q&A - Befordringsgodtgørelse
Ofte stillede spørgsmål om kørselsgodtgørelse.
Det afgørende for beregningen af din tjenesterejse er, om du ville have kørt i bil på arbejde den pågældende dag.
Har du en samkørselsordning der gør, at du ikke ville have brugt din egen bil, hvis ikke du skulle på tjenesterejse, så kan du få godtgørelse for hele afstanden mellem bopæl og det midlertidige tjenestested.
I kørselsapplikationen Min Løn Kørsel foregår det rent praktisk ved, at man for den konkrete kørsel slår merudgiftsprincippet fra samt giver en begrundelse. Herved har medarbejderen på tro og love angivet at kørslen ikke er omfattet af merudgiftsprincippet, og leder vil se dette ifm. med godkendelsen af udbetaling af befordringsgodtgørelsen.
Det afgørende for beregningen af din tjenesterejse er, hvad du ville have gjort den dag, du er på tjenesterejse.
Planlagt hjemmearbejde ændrer ikke på, hvordan du skal opgøre tjenesterejsen. Afstanden fra bopæl til hovedarbejdsstedet, skal således fortsat fratrækkes.
Beregningen af tjenesterejsens længde og den anvendte tid er uafhængigt af, hvornår på dagen tjenesterejsen erlægges. Herunder har det heller ikke betydning, om arbejdsdagen er startet hjemmefra.
Hvis du har flere tjenestesteder, så skal du ved beregningen af din tjenesterejse fratrække afstanden (og tiden) mellem din bopæl og det af dine tjenestesteder, du normalt skulle møde ind på den pågældende dag.
Ved opgørelsen af arbejdstiden medregnes den tid, der ligger ud over transporttiden mellem hjem og hovedarbejdssted. Der vil sige, det er alene merrejsetiden, der anvendes. Der kan naturligvis være situationer, hvor man arbejder under tjenesterejsen. I de tilfælde er rejsetiden også arbejdstid.
Kører du til og fra din bopæl og arbejde flere gange om dagen, så kan du få kørselsfradrag fra skat, hvis du samlet kører mere end 24 km. om dagen.
Befordringsgodtgørelse fra arbejdsgiver kræver således, at der er en merudgift på hver enkelte tur for sig.
I forhold til tjenestetiden, så fratrækkes den tid, som medarbejderen normalt ville anvende for transport mellem hovedarbejdssted og bopæl T/R.
Nej.
Det er en betingelse for at få udbetalt skattefri kørselsgodtgørelse, at tjenesterejsen foretages i egen bil.
Ligningsrådet har truffet afgørelse om, at følgende situationer sidestilles med egen bil:
- Delebilordninger hvor lønmodtager selv afholder alle udgifter direkte overfor leasinggiver i den periode, hvor bilen anvendes.
- Leasede biler hvor den ansatte selv afholder alle leasingudgifter
- Situationer hvor den ansatte ejer bilen i lige sameje med andre, herunder ikke samboende.
Jf. Udbetaling af skattefri befordringsgodtgørelse til lønmodtager der har lejet/leaset bil - info.skat.dk samt C.A.4.3.3.3.2 Godtgørelse for erhvervsmæssig befordring - info.skat.dk
I kørselsapplikationen Min Løn Kørsel foregår dokumentationen rent praktisk ved, at man for den konkrete kørsel indtaster nummerpladen på din bil med hvilken man har foretaget kørslen. Herved har medarbejderen på tro og love angivet, at kørslen er foretaget med den til nummerpladen hørende bil.
Koncern HR rådgiver ikke i skattemæssige forhold. Korrekt oplysning og opgørelse overfor skat er medarbejdernes eget ansvar.
På SKATs hjemmeside https://skat.dk/borger/fradrag/koerselsfradrag/koerselsfradrag-befordringsfradrag fremgår følgende:
Kørsel til samme arbejdsplads flere gange samme dag
Kører du til og fra samme arbejdsplads mere end én gang om dagen, kan du få fradrag, hvis du samlet kører mere end 24 km om dagen.
Du skal oprette 2 kørselsfradrag mellem din bopæl og din arbejdsplads, hvor du retter antallet af kilometer pr. dag, så det stemmer overens med det antal kilometer, du faktisk kører.
Sådan opretter du 2 kørselsfradrag i TastSelv
- Opret et kørselsfradrag, hvor du indtaster det antal dage for hver måned, hvor du har kørt 1 gang til og fra arbejde.
- Opret endnu et kørselsfradrag, hvor du indtaster det antal dage for hver måned, hvor du har kørt mere end 1 gang til og fra arbejde. I feltet Afstand pr. dag indtaster du det antal kilometer, du har kørt i alt pr. dag.
Eksempel:
Line er skolelærer og har 30 km til og fra arbejde. Nogle dage kører hun frem og tilbage til skolen 2 gange, fordi hun har forældremøde om aftenen. De dage opretter hun endnu et kørselsfradrag og skriver 60 km pr. dag. På denne måde undgår Line, at hun bliver trukket for de første 24 kilometer 2 gange
Kørsel til forskellige arbejdspladser samme dag (trekantskørsel)
Kører du fra dit hjem til forskellige arbejdspladser i løbet af en dag, kan du få fradrag, hvis du samlet kører mere end 24 km om dagen.
Trekantskørsel er, hvis du kører fra dit hjem til arbejdsplads 1. Derfra kører du til arbejdsplads 2 og så hjem igen.
Sådan opretter du dit kørselsfradrag med trekantskørsel i TastSelv
- Opret et kørselsfradrag, hvor du indtaster din bopælsadresse samt adressen til arbejdssted
- Vælg Tilføj arbejdsadresser på denne rute (trekantkørsel), og indtast adressen til arbejdssted 2.
- Indtast antal dage pr. måned
Kørsel til mange skiftende arbejdspladser (fx vikarjob)
Arbejder du som vikar og har kørsel til mange forskellige arbejdspladser, kan du ikke bruge vores guides til at beregne dit kørselsfradrag.
Du skal lave et manuelt kørselsregnskab, og du skal huske at gemme det til din årsopgørelse. Se video: Sådan oplyser du kørselsfradrag manuelt.
På din forskudsopgørelse kan du indtaste din beregning af dit forventede kørselsfradrag i felt 417 (Befordringsfradrag).
På din årsopgørelse skal du klikke på lommeregneren ud for rubrik 51 for at indtaste dit faktiske kørselsfradrag.
Alle former for arbejdspladser, bortset fra den ansattes bopæl, er omfattet. Det vil sige også arbejdspladser, hvor der f.eks. er kundebesøg, konferencer, besigtigelse mv.
Det afgørende er, at medarbejderen transporterer sig til det pågældende sted på baggrund af et konkret arbejdsmæssigt formål.
Der kan læses mere om definitionen af en arbejdsplads på Skats hjemmeside her: C.A.4.3.3.1.2 Arbejdsplads - info.skat.dk
Skat definerer efteruddannelse og videreuddannelse således:
Kurser, der har til formål at vedligeholde kursusdeltagerens faglige viden (ajourføringskurser), vil have karakter af efteruddannelse. Korte eller kortere kursusforløb, der skal sætte en ansat i stand til at bestride en anden arbejdsfunktion, det kan være betjening af en ny maskine, anvendelse af nye teknikker (edb), eller indgå i en ændret arbejdsproces med krav om større teknisk indsigt, vil som oftest også kunne anses som efteruddannelse.
Omvendt er der tale om videreuddannelse, hvis uddannelsesaktiviteterne bevirker et egentligt kompetenceløft for den pågældende, således at han/hun efterfølgende sættes i stand til at bestride en stilling eller et hverv med nyt eller større indhold. Der kan også være tale om overenskomstmæssige krav på, at den ansatte skal have en bedre stilling på arbejdspladsen.
C.A.4.3.3.1.2 Arbejdsplads - info.skat.dk og Kørselsgodtgørelse - skattepligtig og skattefri skat.dk
Indberetning af befordringsgodtgørelse sker gennem app’en MinLøn Kørsel (EG Silkeborg Data), som er en selvbetjeningsløsning. App’en understøtter automatisk bestemmelserne i retningslinjen, herunder merudgiftsprincippet og 60-dages reglen.
App’en kan downloades i henholdsvis Apples Appstore eller Google Play alt efter hvilken telefon, man har.
SD åbner ikke op før kørselsmodulet i MinLøn før den 01.04.24, så man vil ikke kunne bruge eller se funktionerne før i app’en.
Alle månedslønnede ansatte, der er ansat senest den 1. april 2024, får automatisk tilsendt en kørselsbemyndigelse.
Bemyndigelsen fremsendes til din digitale postkasse senest i staten af april måned 2024, og journaliseres på din personalesag.
Medarbejdere, der ansættes efter den 1. april 2024, skal selv anmode om en kørselsbemyndigelse. Anmodningen sker gennem en elektronisk blanket. Blanketten bliver tilgængelig fra min-side på intranettet.
De nye retningslinjer ændrer ikke på de forsikringsmæssige forhold ved befordring, og der kan således fortsat være tilfælde, hvor du som medarbejder ikke er dækket af regionens arbejdsskadeforsikring under transport.
Det er dit eget ansvar som medarbejder at sikre, at du – igennem dit private forsikringsselskab- har den korrekte dækning på både bilen og i forhold til eventuel ulykke.
Hvis du er bekymret over, at der vil være tilfælde hvor du ikke er dækket af regionens arbejdsskadeforsikring, så kan du med fordel tage en snak med dit private forsikringsselskab om, hvilken dækning der vil være relevant for dig. Det kan være relevant f.eks. at være opmærksom på din ulykkesforsikring samt førerforsikring. Det kan også være, at der er andre forsikringer der er relevante. Det må du drøfte med dit forsikringsselskab.
Du kan læse yderligere i forsikringsenhedens vejledning om arbejdsskadesikringslovens dækning under kørsel her: https://intranet.rm.dk/siteassets/information-til/sagsbehandlere/regionssekretariatet/jura/forsikringer-og-erstatninger/notat-omkring-transport.pdf
Spørgsmål i relation til Region Midtjyllands forsikringer kan rettes til forsikringsenheden på mail forsikri@rm.dk