Her kan du læse om de regler, der gælder i forhold til udbetaling af særydelser mv. i forbindelse med kurser, konferencer, seminarer og lignende.
Disse særydelser drejer det sig om
Det drejer sig konkret om udbetaling af time- og dagpengerefusion af merudgifter samt afvikling af tjenestetid mv.
Kurser, konferencer, seminarer kan være:
- Obligatoriske og pålagte
- Andre kurser, konferencer mv en medarbejder deltager i
Det kan fremgå af generelle retningslinjer (love, cirkulærer, overenskomster mv.) eller det kan være den lokale ledelse, der vurderer, at en eller flere medarbejdere er forpligtet til at deltage i et konkret kursus, konference, mv.
En medarbejder kan som udgangspunkt ikke afslå deltagelse i et obligatorisk/ pålagt kursus, konference mv.
I forbindelse med deltagelse i obligatoriske kurser, konferencer mv. har medarbejderen ret til time- og dagpenge / refusion af merudgifter på samme måde som ved deltagelse i tjenesterejser.
Det drejer sig om kurser, konferencer, seminarer, som medarbejderen ikke er forpligtet til at deltage i.
I forbindelse med deltagelse i ikke-obligatoriske kurser mv. kan arbejdspladsen aftale forskellige vilkår for deltagelse.
Det kan herunder aftales, om der betales hel eller delvis time- og dagpenge/refusion af merudgifter og om der vil være mulighed for befordringsgodtgørelse og i giver fald, efter hvilken sats.
Medarbejderen skal sikre sig, at disse vilkår er aftalt med ledelsen forud for deltagelse i kurset.
I forbindelse med deltagelse i kurser vil udbetaling af time- og dagpenge betyde, at der ikke refunderes rimelige merudgifter til måltider og lignende mod dokumentation.
Time- og dagpenge er således en kompensation for merudgifter og ikke en kompensation for ulemper ved ikke at opholde sig på det daglige tjenestested.
Der kan i forbindelse med accept af en medarbejders deltagelse i et ikke-obligatoriske kursus, konference mv. indgås aftale om at medarbejderen selv, helt eller delvis, betaler udgiften til kurset mv. og /eller til materiale.
Kursus- og konferencedage medregnes i arbejdstidsopgørelsen med den planlagte arbejdstid, medmindre andet følger af lovgivning, overenskomst, aftale eller efter en konkret aftale. Dette gælder også for deltidsansatte.
Afgørelse af i hvilket omfang der sker udbetaling af befordringsgodtgørelse, dækning af merudgifter, kursusafgifter mv., er en lokal og konkret afgørelse.
Det skal for den enkelte medarbejder være klart, hvilke vilkår der gælder i forbindelse med befordring, merudgifter mv., når medarbejderen får accept af deltagelse i et kursus.
Den konkrete afgørelse af, om hvor meget der skal udbetales af særydelser mv. i forbindelse med ikke-obligatoriske kurser, konferencer mv. kan f.eks. afhænge af:
- I hvor høj grad kurset/konferencen mv. er opgave-relevant
- Arbejdspladsens muligheder for at finansiere de udgifter, der kan være en følge af kurset, seminaret osv.
- Hvor meget medarbejderen i øvrigt har været på kursus
- Om det er et kursus, som mange medarbejdere deltager i
- Om det er et kursus, seminar mv., der strækker sig over flere dage, osv.
Udgangspunktet for at få udbetalt time-/dagpenge er, at der skal være tale om tjenesterejser, kurser m.v. med overnatning.
Ved rejser uden overnatning kan der i visse tilfælde refunderes rimelige merudgifter efter regning.
Udbetaling af time- og dagpenge
Udbetaling af time- og dagpenge foregår via Rejseansøgningsmodulet i ØS.
Se mere på side 3 i følgende vejledning:
Formålet med denne regionale retningslinje vedrørende virksomheders økonomiske støtte til deltagelse i kompetenceudvikling og efteruddannelse er at konkretisere Danske Regioners
Formålet er endvidere at skabe klarhed om de forudsætninger, der er for ansattes deltagelse i kompetenceudvikling og efteruddannelse i Region Midtjylland, hvis virksomheder yder økonomisk støtte.
Det skal understreges, at det eksisterende gode samarbejde med virksomheder er vigtigt for udvikling og forskning i Region Midtjylland. Region Midtjylland ønsker derfor, at dette samarbejde fortsat kan udvikles.