Hvad gør du som ansat i Region Midtjylland, hvis du oplever seksuel chikane?
Hvis du oplever seksuel chikane
I Region Midtjylland er vold, mobning, chikane og krænkende handlinger uacceptabel adfærd.
Vold, mobning, chikane og krænkende handlinger mod medarbejdere, i relation til deres nuværende eller tidligere ansættelsesforhold i Region Midtjylland, opfattes som rettet mod Region Midtjylland som organisation.
Derfor er det ikke en privat sag for den enkelte, men en fælles opgave for ledere og medarbejdere at håndtere problemer med vold, mobning, chikane og krænkende handlinger.
Hent pdf-version:
- Man siger fra, hvis man har mulighed for det eller er i stand til det.
- Hvis det ikke er muligt at sige fra eller det ikke nytter, går man til sin leder, sin arbejdsmiljø- eller tillidsrepræsentant. Man kan også gå til sin faglige organisation eller andre man har tillid til.
- Hvis man som ansat har sagt fra og/eller gået videre til leder eller tillidsvalgte uden der sker noget, er det muligt at gå til næste ledelsesniveau.
- Seksuel chikane kan registreres under vold, trusler og chikane i VTC-systemet. Derudover kan man oprette en sag i Region Midtjyllands APV-system.
- Medfører seksuel chikane en fysisk eller psykisk personskade, skal det anmeldes som en arbejdsskade
- Ledere og medarbejdere, der er vidne til forhold, der skal anfægtes, har pligt til at gå til den nærmeste overordnede. Medarbejderne vil også i disse situationer kunne inddrage deres tillidsrepræsentant og/eller arbejdsmiljørepræsentant.
- Ved forhold af særlig alvorlig karakter er lederen og medarbejderen, tillidsrepræsentanten og/eller arbejdsmiljørepræsentanten desuden forpligtet til at følge, hvorvidt henvendelsen fører til handling - og i modsat fald gå videre op i ledelsessystemet.
- Ansatte i Region Midtjylland kan forvente, at klager over seksuel chikane bliver taget alvorligt og at organisationen undersøger og handler på klagen.
- Det vil sædvanligvis være ledelsen, arbejdsmiljørepræsentanten og tillidsrepræsentanten, man kan få hjælp fra, hvis man oplever seksuel chikane.
- Hvis man som ansat har været udsat for seksuel chikane, som har medført fravær, vil arbejdspladsen tilbyde den nødvendige støtte og hjælp til at vende tilbage til arbejdspladsen.
- Den daglige leder har ansvar for at forebygge og sikre, at der ikke foregår seksuel chikane på den enkelte arbejdsplads.
- Alle ansatte i Region Midtjylland skal deltage i samarbejdet om forebyggelse af seksuel chikane og andre krænkende handlinger.
- Ansatte forventes at gøre opmærksom på, hvis de er vidne til eller vidende om seksuel chikane eller anden krænkende adfærd – uanset om denne rettes mod dem selv eller andre på arbejdspladsen.
Læs mere om mobning og chikane