1. Ved modtagelse af ansøgningen:
Når der modtages ansøgninger til ledige stillinger, skal ansættelsesudvalget være opmærksomme på, om nogen har ansøgt med fortrinsret.
En ansøgning med fortrinsret kan enten ske ved, at jobcentret retter henvendelse til Region Midtjylland om ansættelse af den pågældende person, eller personen i ansøgningen gør opmærksom på sin fortrinsret. Det kan ske enten ved at medsende blanket fra jobcentret eller ved at det blot fremgår af ansøgningen.
Bemærk, at der i e-rekrutteringssystemet er muligt at markere, at der søges med fortrinsret.
2. Region Midtjylland er forpligtet til at indkalde ansøgeren til samtale, hvis:
- Jobcentret har rettet henvendelse om ansøgers handicap og evne til at bestride tillingen (enten telefonisk eller ved, at der er medsendt blanket fra Jobcentret). Ansøgeren skal altid indkaldes til samtale.
- Ansøger selv har gjort opmærksom på sin fortrinsadgang, og opfylder de formelle uddannelsesbetingelser for at kunne bestride stillingen.
Hvis ansættende leder, på baggrund af de indkomne ansøgninger, vælger udelukkende at gå videre med kandidater, der allerede er ansat i Region Midtjylland, så vil der ikke være fortrinsret til en samtale, uagtet om ovenstående punkter er overholdt.
Såfremt ansøgeren ikke kaldes til samtale, enten fordi vedkommende ikke opfylder de formelle uddannelsesbetingelser eller fordi ansættelsesudvalget udelukkende går videre med interne kandidater, så anbefales det at være særlig opmærksom på formuleringen af afslaget. Ret eventuelt henvendelse til din lokale HR afdeling eller Koncern HR for sparring.
Pligten til at indkalde til samtale gælder, hver gang en ledig stilling skal besættes, selv om der er tale om samme stillingstyper, også selvom kandidaten tidligere har søgt lignende stilling med fortrinsret.
3. Der afholdes samtaler til den ledige stilling, både med personen der har søgt med fortrinsadgang og eventuelt andre ansøgere.
4. Stilling skal besættes med den bedst egnede kandidat. Ved denne vurdering må der ikke lægges vægt på vedkommendes handicap. Der kan fx lægges vægt på erhvervserfaring, uddannelse, personlige kvalifikationer mv.
Hvis den person, der har søgt med fortrinsret, er lige så kvalificeret som en anden ansøger, så skal stillingen tilbydes til den, der har søgt med fortrinsret. Medmindre den anden kandidat er ansat i Region Midtjylland i forvejen.
5. Vurderer ansættelsesudvalget, at den person der har søgt med fortrinsret ikke er lige så kvalificeret til stillingen som andre ansøgere, så skal arbejdsgiver vente med at besætte stillingen, indtil arbejdsgiveren:
- har givet jobcentret en skriftlig redegørelse for, hvorfor ansøgeren ikke ønskes ansat og
- på baggrund af redegørelsen har forhandlet med jobcentret om, hvorvidt ansøgeren alligevel vil kunne ansættes i stillingen. Jobcentret skal udarbejde et skriftligt referat af forhandlingen. Forhandlingerne kan ske mundtligt eller skriftlig og skal sikre, at kvalifikationer og potentialer er indgået i vurderingen. Herunder også, at det har indgået om handicapkompenserende ordninger (fx personlig assistent, hjælpemidler m.v.) kan gøre, at kandidaten bliver lige så egnet til stillingen, som øvrige ansøgere.
Forhandlingen sker konkret med Jobcentret i ansøgers bopælskommune. Kontaktpersoner i de enkelte Jobcentre fremgår af STARs hjemmeside
Skabelon til redegørelsen er vedlagt som Bilag 1.
6. Såfremt Region Midtjylland efter forhandlingen fortsat ikke ønsker at ansætte den pågældende ansøger, meddeles ansøgeren afslag. Afslaget skal opfylde forvaltningslovens regler om bl.a. begrundelse.
Ansættende leder kan eventuelt kontakte HR for sparring.
7. Når forhandlingen med jobcentret er færdig, kan stillingen besættes med en af de øvrige ansøgere.
Det bemærkes, at en person med handicap der har fået afslag på ansættelse, inden 4 uger fra den dato hvor afslaget er modtaget kan anmode Ankestyrelsens beskæftigelsesudvalg om en udtalelse om, hvorvidt den offentlige arbejdsgiver eller myndighed har overholdt samtale- eller forhandlingspligten.
Såfremt Ankestyrelsens beskæftigelsesudvalg finder, at reglerne om samtale eller forhandlingspligt ikke er overholdt, sender de en kopi af udtalelsen til den øverste administrative ansvarlige for Region Midtjylland.