Medarbejdere, ledere og arbejdspladser kan få hjælp til at håndtere omstruktureringer og afskedigelser, hvad enten de skyldes besparelser eller tilpasning til nye rammer og vilkår. 

Her kan du få et overblik:

For medarbejdere

For ledere

For arbejdspladsen

Ved omstillinger, omstruktureringer og afskedigelser kan afdelinger være under særligt pres.

Når medarbejdere omplaceres, opsiges eller overføres til andre afdelinger, vil de enkelte medarbejdere mentalt og arbejdsmæssigt være mere eller mindre berørt af processen

Arbejdspladsen kan få hjælp fra en konsulent til at designe eller gennemføre et til to arbejdsmøder, hvor ledere, nøglepersoner (ex. arbejdsmiljøgruppe/TRIO) eller medarbejdergrupper i fællesskab arbejder med emner som:

  • Hvordan håndterer vi de naturlige reaktioner på forandringen? Hvordan sikrer vi et godt samarbejde om udfordringerne, herunder roller og opgaver?
  • Hvordan får vi planlagt den kommende tid og får etableret en god afslutning som grundlag for en god begyndelse af det nye?
  • Hvordan sikrer vi trivsel og tryghed på arbejdspladsen og hvordan kan vi i fællesskab arbejde med de forandringer, der kommer?
  • Hvordan kan vi arbejde med at sikre en fortsat høj faglig kvalitet?
  • Hvordan skaber vi et godt udviklings- og arbejdsmiljø under nye rammer og vilkår?

Du kan kontakte beredskabet på hverdage ml. 9.00 og 14.00 på telefon 7841 0823, eller du kan sende en mail til susjes@rm.dk.

Råd til TR og Arbejdsmiljørepræsentanter

At bistå kolleger og medarbejdere i omstillings- og besparelsesprocesser kan være en stor og vanskelig opgave, også for tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter. Der er mange hensyn, der skal tages, både til den medarbejder, der er direkte berørt, men ofte vil tillidsrepræsentanten og arbejdsmiljørepræsentanten også blive mødt med spørgsmål og forventninger fra de blivende medarbejdere.

De faglige organisationer er gode til at klæde tillidsrepræsentanterne på til denne rolle.

Imidlertid kan arbejdsmiljørepræsentanten også have en vigtig rolle i at understøtte arbejdsmiljø og trivsel i gruppen.

Som arbejdsmiljørepræsentant kan det i disse situationer være vigtigt at:

  • Have løbende dialog med ledelsen
  • Hold dig opdateret om situationen, og vær klar til at understøtte dine kolleger, hvis der er behov for det.
  • Bidrag til at understøtte trivslen og have fokus på arbejdsmiljøet. Det kan f.eks. ske ved at drøfte arbejdsmiljøet og eventuelle tiltag i LMU, på personalemøder, i arbejdsmiljøgruppen mv.