Teknisk forebyggelse
Brug sikkert udstyr og instrumenter. Sørg for vedligeholdelse, og brug indkapsling, udsugning og ventilation, når støv-, dråbe- og aerosoldannelse ikke kan undgås.
Brug fx sikkerhedskabinetter eller lokaludsug. Brug effektive personlige værnemidler som fx åndedrætsværn, øjenbeskyttelse, overtrækskittel og handsker i relevante situationer.
Sikre arbejdsrutiner
Indfør arbejdsrutiner og -procedurer, der betyder, at I får mindst mulig hud- og slimhindekontakt med spyt, urin, afføring, blod samt andre sekreter og ekskreter fra mennesker.
Brug fx stikfaste beholdere til kanyler. Beholderne skal være bekvemt placeret og må ikke være overfyldte.
Undgå at sætte hætte på kanyler efter brug, og brug instrumenter i stedet for fingrene ved operationer. Smid brugte instrumenter direkte fra patient til spand.
Brug kanyler med sikkerhedsanordninger, hvor det er muligt.
Undgå eller begræns dannelse af støv, dråber og aerosoler. Lad fx være med at presse den sidste dråbe ud af pipetten under laboratoriearbejde.
Det er også væsentligt, at I i procedurerne husker på sikkerheden for andre personalegrupper, fx rengøringspersonalet.
Vaccination med videre
I enkelte tilfælde kan I bruge vaccination for at forebygge smitte. Følg Region Midtjyllands retningslinjer i E-dok.
Vaccination mod tuberkulose (BCG, Calmette) er ikke længere en obligatorisk børnevaccine.
Derfor skal I overveje, om I bør vaccineres.
Vaccination mod Hepatitis B foretages i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens vejledning. Uvaccinerede bør tilbydes forebyggende behandling med Hepatitis B-vaccine efter stik- og skæreuheld.
Lad en sagkyndig læge vurdere, om I skal foretage en forebyggende behandling med fx Retrovir mod HIV efter stik- og skæreuheld.