Produkternes farlige egenskaber

Produktets farlige egenskaber defineres som den skade kemien potentielt kan udføre på mennesker. Det kunne fx være ætsende, allergifremkaldende, kræftfremkaldende eller giftigt. Denne information findes i leverandørens sikkerhedsdatablad, som altid følger med farlig kemi. Sikkerhedsdatabladet består altid af 16 punkter, som altid omhandler de samme emner. I punkt 2, Fareidentifikation, kan man se produktets klassificering. Her kan man læse de H-sætninger (H = Hazard; faresætninger) som produktet har, og som beskriver produktets farlige egenskaber. Fx kan man finde sætningerne:

  • Livsfarlig ved indtagelse. (H300)
  • Kan forårsage allergisk hudreaktion. (H317)
  • Forårsager alvorlig øjenskade. (H318)

Ud fra dette kan man identificere, hvilke specifikke farer produktet har, og hvad man skal være opmærksom på, når man planlægger sit arbejde.

Produkttypen er også vigtig, da risikoen for indtagelse eller kontakt med øjnene er større ved støvende produkter eller sprayflasker end ved væsker og faste stoffer.

Hyppighed for eksponering

Det er vigtigt at kende hyppigheden for eksponering, når man skal risikovurdere, da risikoen for uhensigtsmæssig eksponering stiger, desto oftere man har kontakt med produktet.

Hyppigheden kan variere meget fra afdeling til afdeling, og kan derfor være afgørende for, hvordan man vælger at håndtere et produkt.

Mængder

På samme måde som hyppighed, stiger risikoen for uhensigtsmæssig eksponering når man benytter større mængder. Ikke mindst fordi det kan være sværere at undgå spild og/eller uheld, når man arbejder med store mængder kemi.

Dannelse af andre farlige stoffer

Man bør altid undersøge, om produktet kan danne andre farlige stoffer eller kan reagere med andre produkter. Det kan man finde svar på i leverandørens sikkerhedsdatablad. I punkt 10 fremgår det, hvilke forhold der skal undgås, og hvilke produkter der kan dannes. Fx kan der stå:

Undgå utilsigtet kontakt med følgende: Syrer.

Dermed kan man læse, at det kan være farligt, hvis produktet kommer i kontakt med en syre, og at man skal derfor undgå det.