Abonnér

Dagsorden og referater, Regions-MEDudvalget

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Regions-MEDudvalget
den 9. december 2024 kl. 12:30
i Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, konference 1

 


Pkt. Tekst
1 Mødedeltagere
2 Godkendelse af dagsorden og referat (kl. 12.30-12.35 - 5 min)
3 Temadrøftelse om sundhedsreformen (kl. 12.35-13.20 - 45 min)
4 Temadrøftelse om anbefalinger fra Udvalg for personale (kl. 13.20-13.50 - 30 min)
5 Opfølgning på registrering af ansattes arbejdstid (kl. 13.50-14.00 - 10 min)
6 Status vedrørende økonomi og forventet regnskab 2024 (kl. 14.00-14.15 - 15 min)
7 Pause (kl. 14.15-14.30 - 15 min)
8 Status og dialog vedrørende konkurrenceudsættelse af MidtTransport (kl. 14.30-14.40 - 10 min)
9 Status og dialog vedrørende samling af byggeorganiseringen (kl. 14.40-14.50 - 10 min)
10 Prøvehandling med ændring af arbejdsmiljørepræsentanternes valgperiode fra 2 til 4 år (kl. 14.50-15.00 - 10 min)
11 Afvikling af 1. maj og grundlovsdag (kl. 15.00-15.05 - 5 min)
12 Evaluering af processer i forbindelse med forhandlinger i Region Midtjylland (15.05-15.10 - 5 min)
13 Sprogkrav til sygeplejersker, der søger evalueringsansættelser i Region Midtjylland (kl. 15.10 -15.15 - 5 min)
14 Orientering om evaluering af Arbejdsmiljøkonference 2024 og fremadrettet Arbejdsmiljøkonference hvert andet år i ulige år (15.15-15.20 - 5 min)
15 Orientering om udarbejdelse af en visionsplan for udvikling af Aarhus Universitetshospital (kl. 15.20-15.25 - 5 min)
16 Orientering om arbejdet i følge- og dialoggruppe vedr. personale og mangfoldige arbejdspladser (kl. 15.25-15.30 - 5 min)
17 Kommunikation fra mødet og planlægning af kommende møder (kl. 15.30-15.40 - 10 min)
18 Gensidig orientering, eventuelt og evaluering af mødet (kl. 15.40-15.50 - 10 min)
Sagnr.: 1-01-72-25-23

1. Mødedeltagere

Sagsfremstilling

Ledersiden

Jonas Dahl (regionsdirektør), Anders Kjærulff (koncerndirektør), Poul Michaelsen (koncerndirektør), Henning Voss (hospitalsdirektør, Regionshospitalet Horsens), Jens Friis Bak (lægefaglig direktør, Regionshospitalet Gødstrup), Kim Kofod Hansen (udviklingsdirektør, Regional Udvikling), Mette Bærentsen (sygeplejefaglig direktør, Regionshospitalet Randers), Ann-Britt Wetche (socialdirektør, Socialområdet), Palle Juelsgaard (lægefaglig direktør, Præhospitalet), Jimmy Riberholdt (funktionsleder, Socialområdet), Brian Brøndum Møller (hospitalsdirektør, HE Midt), (Jørn Mørup (vicedirektør, Koncern HR), Jakob Olesen, (sekretariatschef, Koncern HR, Stab), Rachel Mortensen, (HR-konsulent, Koncern HR, Stab)


Medarbejdersiden

Anja Laursen (kredsformand, DSR Kreds Midtjylland), Karin Vestergaard (regionsformand, Dbio Midtjylland), Nethe Lunden (faglig sekretær, 3F Aarhus Rymarken), Jeanett Drasbæk (formand, FOA Silkeborg), Lone Skov (faglig sagsbehandler, 3F, Viborg), Jette Nielsen (regionsformand, Kost og Ernæring), Rene Lodal Christensen (Granbakken, SL), Laila Garsdal Petersen (sygeplejerske, DSR, Hospitalsenheden Vest), Marianne Østerlund Madsen (sygeplejerske, DSR, AUH), Lene Thorbjørnsen (bioanalytiker, Dbio, Hospitalsenhed Midt), Pia Hedegaard Johnsen (læge, YL, AUH), Henrik Ørskov (sygeplejerske, DSR, Psykiatri), Mette Højbjerg Skjødt (lægesekretær, HK, Regionshospitalet Viborg), Ole Dam (projektleder, HK, AUH), Peter Hansen (fuldmægtig, DJØF, Regionshuset Viborg), Kirsten Hansen (sygeplejerske, DSR, AUH), Søren Holmgård Knudsen, (ambulancebehandler, FOA, Præhospitalet), Pernille Eriksen (fysioterapeut, Danske Fysioterapeuter, AUH), Helle Larson (civilingeniør, IDA, Regional Udvikling)


Afbud

Thomas Balle Kristensen, (hospitalsdirektør, AUH), Tina Ebler (hospitalsdirektør, Psykiatrien), Jens Boe Krag, (plejer, FOA, Psykiatri), Morten Krogh Christiansen (reservelæge, YL, Regionshospitalet Horsens), suppl. Laura Gjedde deltager, Christina Thisted-Høeg (radiograf, RAR, Hospitalsenhed Midt), Tanja Lyth (jordemoder, Jordemoderforeningen, AUH), Michael Møller Dalsgaard (SOSU, FOA, RH Randers)


Øvrige deltagere

Mette Flemming, personalejurist, Koncern HR Stab, deltager under punktet om temadrøftelse om sundhedsreformen og opfølgning på registrering af ansattes arbejdstid

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

2. Godkendelse af dagsorden og referat (kl. 12.30-12.35 - 5 min)

Resume

Dagsordenen til mødet godkendes, og det afklares, om der er emner til eventuelt. Referat af RMU-mødet 12. september 2024 godkendes.

Det indstilles,

at dagsorden og referat af RMU-mødet 12. september 2024 godkendes.

Sagsfremstilling

Dagsordenen til mødet godkendes, og det afklares, om der er emner til eventuelt. Referat af RMU-mødet 12. september 2024 godkendes.


Referat af temadrøftelser den 13. september 2024 er vedlagt til orientering. Referat af møde mellem RMU og forretningsudvalget 22. oktober, ekstraordinære RMU-infomøder den 30. september og den 22. november 2024 kan ses i First Agenda.

Beslutning

Dagsorden og referat af møde 12. september 2024 blev godkendt.


Der var et enkelt punkt til eventuelt om EPJ og login.




Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

3. Temadrøftelse om sundhedsreformen (kl. 12.35-13.20 - 45 min)

Resume

Regeringen og forligspartierne har indgået politisk aftale om en sundhedsreform. Der vil blive orienteret om seneste nyt vedrørende sundhedsreformen, hvorefter der vil være mulighed for spørgsmål og dialog. Der blev afviklet et infomøde om aftalen for RMU den 22. november 2024.

Det indstilles,

at aftalen om sundhedsreformen drøftes.

Sagsfremstilling

Regeringen og Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre har indgået en politisk aftale om en sundhedsreform.


Der vil indledningsvist blive orienteret om seneste nyt vedrørende sundhedsreformen.


Herefter vil der være mulighed for spørgsmål og dialog. Der kan eventuelt lægges op til dialog i grupper med afsæt i nedenstående spørgsmål.


  • Hvilke roller forventer vi, at MED-systemet kommer til at spille?


  • Hvad bør vi være særligt opmærksomme på i det videre arbejde med reformen?


Der blev afviklet et ekstraordinært video-infomøde for RMU om aftalen om sundhedsreformen den 22. november 2024.


Link til aftaletekst: https://www.ism.dk/nyheder/2024/november/historisk-reform-flytter-sundhedsvaesenet-taettere-paa-borgerne


Link til Danske regioners pressemeddelelse: https://www.regioner.dk/services/nyheder/2024/november/sundhedsreform-rammerne-er-paa-plads-nu-skal-vi-samarbejde/

Beslutning

Jonas Dahl orienterede indledningsvist om seneste nyt vedrørende sundhedsreformen.


Der er fortsat mange ubekendte i forhold til reformen. Ministeriet har stillet i udsigt, at der kommer en lovpakke i starten af Q2 2025, som skal vedtages inden sommerferien. Der kommer også en lovpakke i efteråret 2025. Der er derfor en relativ lang horisont i forhold til at kunne svare endeligt på alle spørgsmål.


Der er formelt set tale om en politisk aftale og ikke en reform, selvom det omtales som en reform. Ved en reform binder man de politiske partier ret hårdt op på aftalen. Ved en politisk aftale har den siddende minister nogle frihedsgrader i forhold til at ”bøje enderne”, hvilket bevirker, at tingene kan ændres lidt. Der er i øjeblikket dialog med Sundhedsministeriet om, hvordan forskellige elementer skal forstås, hvad der skal ligge i forretningsudvalg, sundhedsråd mv. Der er også taget fat på dialogen med kommunerne i regionen.


Jonas Dahl henviste til tidsplanen, som var gennemgået på det ekstraordinære RMU-møde 22. november (vedlagt).


Der var en række indledningsvise bemærkninger og spørgsmål i plenum, hvorefter der var dialog i grupper.


Opsummering af bemærkninger og spørgsmål fra mødedeltagerne


• Det er en helt umulig tidsplan i forhold til Regional Udvikling. Bortfald af opgaver
træder i kraft 1. januar 2026, men det lovgivningsmæssige falder først på plads i oktober 2025.


• Regional Udvikling er gået i gang med at se på det. Vi er nødt til at agere på de politiske intentioner på nuværende tidspunkt. Der er dialog i LMU, og der vil også være dialog i HMU.


• Fra medarbejderside er der ønske om en tæt dialog i forhold til Regional Udvikling fx med hensyn til virksomhedsoverdragelse.


• Der bliver ikke tale om virksomhedsoverdragelse i forhold til klima og kultur. Der er kun virksomhedsoverdragelse i forhold til de kommunale opgaver på sundheds-området, som skal overflyttes til regionen. Det er problematiseret. Vi forsøger ad frivillighedens vej at få en dialog med kommuner i forhold til om nogle medarbej-dere skulle ønske at følge opgaven over i kommunen.


• Hvad tænker vi i regionen om integration af psykiatrien i somatikken? Kan der
si-ges noget om de forskellige modeller og den forventede proces her i regionen?


• Direktionen har endnu ikke en politisk ramme at handle ud fra. Emnet er på for-retningsudvalget i morgen den 10. december. Vi håber at få et politisk mandat, som i høj grad går ud på at efterleve den politiske aftale med fuld integration. Der kommer en proces, hvor vi vil inddrage både ledelser og medarbejdere. Der vil også komme en dialog om, hvordan processen skal designes, hvordan vi sikrer, at de rigtige parter inddrages osv. Vi har pt. ikke en fiks og færdig plan.


• Vi har prøvet fusioner og omstruktureringer talrige gange, og pludselig går der ”hul på bylden”, og så vælter det ud med forskellige problemstillinger. Nogle af problemstillingerne kender vi godt, og der er ting, som vi allerede nu kan begynde at håndtere og tilrettelægge. På medarbejdersidens formøde blev der omtalt et meget godt møde mellem Aarhus Universitetshospitals HMU og Aarhus Kommunes Magistrats MED-udvalg (MSO). Medarbejderne bekymrer sig, selvom ændringer ik-ke sker her og nu. Vi kan fx godt starte drøftelser om omplaceringsprincipper, kompetenceafklaring, hjælp til at søge/afklare mulighederne for et andet job og MED-indflydelse i forhold til sundhedsråd mv.


Herefter var der dialog i grupper og afslutningsvis opsamling i plenum.


Opsamling på gruppedrøftelser i plenum


Bord 1

• Se på, om vi kan finde nogle af de gode gamle erfaringer frem, som vi har fra talrige fusions- og omstruktureringsprocesser. Kan vi igen gøre noget særligt, for de medarbejdere, som kommer i spil?

• Vi ikke begynde at håndtere MED i forhold til kommunerne endnu, men i psykiatri-en kan vi
internt begynde at drøfte MED-organisering og mødes på tværs af LMU og HMU.


Bord 2

• Opfordring til at genbesøge nogle af de gamle planer og strategier, som har været lagt gennem årene.

• Hvordan kan vi fastholde vores viden?

• Vi skal passe på, at borgerne og patienterne ikke kommer til at lide under det her.

• Alle medarbejdere vil blive påvirket på en eller anden måde, og det skal vi have fokus på.


Bord 3

• I forhold til omplacering har vi har en ret til at komme til en samtale, hvis der er en relevant stilling. Måske skal vi udvide og give mulighed for et forløb med kom-petenceafklaring.

• Psykiatrien: Hvor bredt tænker vi det, og hvad med MED-strukturen. Kan man tænke noget på tværs? Hvor hurtigt skal det gå i forhold til 10-årsplanen? Hvordan sikrer vi os, at man ikke taber, det der er i 10-årsplanen - ikke mindst det, der går på tværs.

• Hvordan sikrer vi kompetenceopbygning i somatikken i forhold til psykiatriområdet, når det skal integreres?

• Hvordan tager vi imod de nye opgaver og kolleger fra kommunerne på en god måde? Både strukturelt, organisatorisk og relationsmæssigt.


Bord 4

• Vi ser ind i mange og store opgaver med at få det hele på plads. Vi har en aftale, som skal planlægges og implementeres.

• Hvad er det for en rolle, som RMU og HMU og LMU kan og skal bidrage med? Ret-tidighed i information, sikre input fra organisationen i sin bredde. RMU skal spille ind på det overordnede principielle niveau, HMU og LMU’er på det mere konkrete indhold.


Bord 5

• Hvordan får vi tænkt medarbejderrepræsentation ind i forhold til projektudarbej-delsen.

• Kommunikation både internt og eksternt – bedre at sige det for mange gange end for få.

• Kan man lave overgangs-MED eller koble nogle ekstra medarbejdere på af dem, som skal være vores kommende kolleger.

• Information og klarhed over løn- og ansættelsesforhold, som man kommer ind med i vores organisation.


• Jonas Dahl sagde opsamlende, at ledelsessiden har en opgave i forhold til at sikre inddragelse, men at vi også har brug for at tillidsrepræsentanter og AMIR’er byder sig til. Det er en fælles opgave. Vi er i gang med at etablere en indledende dialog med kommunerne. Psykiatri bliver noget af det, som vi går i gang med. I Region Midtjylland er vi begunstiget med, at voksenpsykiatrien geografisk ligger tæt på hospitalerne, og der vil være mulighed for dialog mellem LMU og HMU.


• Det blev fra medarbejderside bemærket, at bekymringen for psykiatrien er den samme, som vi så i 2007 i forhold til socialområdet med videns- og behandling-stab, som kan komme til at gå ud over borgerne.


• Der er noget, som er vanskeligt, men vi skal lykkes med det. Der åbnes samtidig for nye muligheder og synergier med aftalen. Der er kommet et politisk signal om retning, og der er også et signal om hastighed. Det er ikke klogt at vente lang tid med afklaring, da vi risikerer at miste medarbejdere. Når vi har fået et politisk mandat – forhåbentligt i morgen - vil vi gå i gang med at tilrettelægge en proces.


Konklusion

RMU drøftede aftale om sundhedsreformen og vil vende tilbage til emnet på kommende møder. Der vil også være dialoger om sundhedsreformen i de enkelte HMU’er.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

4. Temadrøftelse om anbefalinger fra Udvalg for personale (kl. 13.20-13.50 - 30 min)

Resume

Det særlige udvalg for personale, som er nedsat af regionsrådet, har udarbejdet en afrapportering fra udvalgets første tid, som bl.a. indeholder en række anbefalinger, der sigter mod at bidrage til at sikre tilstrækkeligt personale nu og i fremtiden. Anbefalingerne blev i september godkendt af regionsrådet, og de omhandler flere temaer, der også tidligere er drøftet i RMU. Udvalgets anbefalinger vil kort blive præsenteret, hvorefter der lægges op til dialog om det videre arbejde med at udbrede og realisere de anbefalinger, der er rettet mod ledelses- og MEDsystemet.

Det indstilles,

at RMU får kort præsenteret anbefalinger fra Udvalg for personale med efterfølgende mulighed for spørgsmål, kommentarer og dialog om det videre arbejde med at udbrede og realisere de anbefalinger, der er rettet mod ledelses- og MEDsystemet og


at anbefalingerne videreformidles til HMU’erne.

Sagsfremstilling

Det særlige udvalg for personale blev nedsat i forbindelse med sidste regionsrådsvalg og skal fungere i perioden 1. februar 2022 til 31. december 2025. Udvalgets opgave er at undersøge, hvordan regionen sikrer gode arbejdspladser, der kan rekruttere, udvikle og fastholde medarbejdere, nu og i fremtiden. Udvalget består af ni regionsrådsmedlemmer.


Link til yderligere oplysninger om udvalget: https://www.rm.dk/politik/udvalg-og-modefora/politiske-udvalg/udvalg-for-personale/


Regionsrådet behandlede 25. september 2024 en afrapportering fra Udvalg for personales første tid i virkeperioden, som bl.a. indeholdt en række anbefalinger fra udvalget, som regionsrådet godkendte (vedlagt plancher vedrørende anbefalinger). Det er aftalt, at administrationen - i dialog med Udvalg for personale - som opfølgning på regionsrådets godkendelse - fortsætter det videre arbejde med at udbrede og realisere anbefalingerne.


Baggrund om udvalgets arbejde og første anbefalinger

Udvalget har sigtet efter at identificere områder, tiltag og initiativer, der både bidrager til at sikre tilstrækkeligt personale nu og i fremtiden - og som der er et ønske om at rette en særlig politisk opmærksomhed på for at understøtte, at tiltagene udbredes yderligere. Udvalget er bl.a. kommet frem til, at der er store potentialer ved, at der sættes fokus på følgende områder:


Tiltrækning af unge til uddannelser

Der er et potentiale i et fokus på tiltrækning af unge til sundhedsområdets uddannelser, herunder at have et fokus på diversitet i optaget på uddannelserne - særligt med fokus på at tiltrække flere mænd til uddannelserne.


Indflydelse og fleksibilitet

Muligheden for indflydelse og fleksibilitet omkring arbejdstilrettelæggelse efterspørges bredt på tværs af fag- og aldersgrupper.


Nuværende medarbejdere - seniorer

En stor andel af seniorerne vil gerne fortsætte med at arbejde fremfor pension/efterløn, hvis der kan tages individuelle hensyn til fx ønsker om arbejdstider og deltid.


Nuværende medarbejdere - deltidsansatte

Mange deltidsansatte vil gerne arbejde flere timer/fuld tid, hvis der kan tages individuelle hensyn til fx ønsker om arbejdstider og mulighed for eventuelt at gå på deltid igen.


Transformation og ny teknologi

Det er nødvendigt med et fokus på fortsat transformation af sundhedsvæsenet og brug af ny teknologi.


Anbefalinger til regionsrådet og den videre opfølgning

Udvalgets første afrapportering med anbefalinger til regionsrådet tog sit afsæt i ovenstående fund. Nogle anbefalinger lagde op til konkrete politiske initiativer og prioriteringer, mens andre lagde op til, at regionsrådet signalerer politiske visioner og anbefalinger til ledelses- og MED-systemet.


Anbefalingerne er oplistet nedenfor:

Internt rettede anbefalinger

I) Skabe flere koblinger mellem unge og regionens arbejdspladser

  • Det anbefales, at der lokalt arbejdes med at styrke f.eks. studiebesøg, praktikker, projektopgaver, studiejobs, ”sabbatårsjobs” mv.
  • Der anbefales et særligt fokus på potentialet for tiltrækning fra STX til professionsuddannelser samt tiltrækning af flere mænd til sundhedsuddannelserne.
  • Opmærksomhed på de ca. 20 % af ungdomsårgange, der ikke får en uddannelse.


II) Dele erfaringer og viden fra udvalgets arbejde med ledere og MED-udvalg

  • Hovedbudskaber fra surveys målrettet seniorer og deltidsansatte har afdækket store potentialer for at mange medarbejdere gerne vil arbejde mere og længere.
  • Vigtigt med generel opmærksomhed på medarbejdernes ønsker om fleksibilitet og indflydelse på arbejdstider inden for de givne rammer (stor betydning for tilknytning og rekruttering i forhold til alle aldersgrupper, faggrupper og køn).
  • Anbefale fortsat arbejde med transformation, ”Sammen om opgaven” og indsatser inspireret af ”Vælg klogt” (kan bidrage til balance mellem opgaver og personale).

Eksternt rettede anbefalinger


  • At der arrangeres en konference med fokus på at dele viden og koncepter for, hvordan der kan arbejdes med at tiltrække unge til de sundhedsfaglige og pædagogiske uddannelser
  • At der arbejdes for at gøre lovgivningen om midlertidig fritagelse for modregning i efterløn permanent
  • At hovedbudskaberne fra surveys (undersøgelser) målrettet regionens seniorer og deltidsansatte - som har afdækket store potentialer for, at mange gerne vil arbejde mere og længere - udbredes til kommunerne, fx via klyngesamarbejdet.


De godkendte anbefalinger vil kort blive præsenteret, hvorefter der lægges op til dialog om det videre arbejde med de anbefalinger, der er rettet mod ledelses- og MEDsystemet.


Der lægges op til, at anbefalingerne videreformidles til HMU’erne.


Der er fin sammenhæng og mulighed for koblinger mellem anbefalingerne og OK24-initiativet "Sammen om udviklingen af de regionale arbejdspladser".


Der er 4. november 2024 udsendt en pressemeddelelse om Udvalg for personales anbefalinger: Pressemeddelelser | Region Midtjylland (ritzau.dk) Der er også bragt en artikel i Midtnyt nr. 15 om anbefalingerne: Midtnyt nr. 15 2024—Side 1 (Midtnyt er sendt til organisationsrepræsentanter på mail, da de ikke har adgang til koncernintra).

Beslutning

Jakob Olesen præsenterede kort anbefalingerne fra Udvalg for Personale efterfulgt af dialog ved bordene. Han opfordrede til at holde to perspektiver in mente i forbindelse med dialogen. 1) Har vi gang i nogle nye og gode tiltag, som kan pege ind i det, som an-befalingerne adresserer? 2) Har I gode råd og anbefalinger, som I vil dele med hinanden om, hvordan man kan arbejde med anbefalingerne?


De slides, som blev anvendt i forbindelse med præsentationen, er vedlagt som bilag.



Afsættet for arbejdet i udvalget har været, hvad vi kan gøre på 5-10 års sigte i forhold at understøtte, at der er tilstrækkeligt personale nu og fremover.


De største potentialer er tiltrækning af unge, indflydelse og fleksibilitet omkring arbejdstil-rettelæggelse, at en stor andel af seniorer gerne vil fortsætte med at arbejde fremfor pension/efterløn, at mange deltidsansætte gerne vil arbejde flere timer og endelig poten-tialer ved at arbejde med transformation og ny teknologi.


Politikerne tager det, at vi har attraktive arbejdspladser, meget seriøst, og at der er per-sonale nok. De har været meget nysgerrige på, hvad de kan gøre for at hjælpe ledelses- og MED-system med at lykkes med opgaven. Det er således også et spørgsmål om at sætte politisk spot på nogle af temaerne og signalerer politiske visioner.


Der er både interne og eksterne anbefalinger, og Jakob Olesen viste en oversigt over alle de temaer, som udvalget har været igennem. Han gennemgik de internt rettede anbefa-linger, som er dem, der peger mest ind i MED-systemet: 1) Skabe flere koblinger mellem unge og regionens arbejdspladser og 2) dele erfaringer og viden fra udvalgets arbejde med ledere og MED-udvalg (særligt surveys om seniorer og medarbejdere på deltid/nedsat tid).


Han henviste afslutningsvist til dialogkonferencen den 10. januar 2025 om ”Sammen om udvikling af de regionale arbejdspladser”, som peger ind i de samme temaer som anbefalingerne. Vi kunne evt. bruge noget af tiden på konferencen til videre drøftelse af anbefalingerne.


Der er lagt op til at udsende anbefalingerne til HMU’erne.


Opsamling på gruppedrøftelser i plenum


Bord 1

• Der skal også være plads til dem, som er udfordret og ikke lige passer ind, fordi der er brug for dem. Måske skal vi have ansatte, som er mere specialiserede i at tage hånd om dem og er koblet særligt op på dem.

• Vi skal også hjælpe vores ledelser med at tage hånd om de medarbejdere, som er udfordret.

• Inden vi sætter nyt i gang, bør vi sikre, at det, som vi allerede har sat igen, virker fx brugen af seniorordninger/aftaler.


Bord 2

• Vi skal ikke tale om kolde og varme hænder. Vi skal redefinere og tale mere om hjerne og hjerte. Vi taler nogle fag ned – fx gøres SOSU og sygepleje til ren pleje.

• Rette kompetencer til rette opgav – vi skal lave det, som vi er uddannet og dygti-ge til.

• Brug af ny teknologi - fx talegenkendelse.

• Normer – hvordan opfatter vi en mand og en kvinde i kittel - som læge eller syge-plejerske?

• Karriereveje – er vi præsenteret på den rigtige måde her i RMU og ledelsesmæs-sigt i forhold til kønsfordeling?


Bord 3

• Erfaringsudveksling om seniorområdet i forhold til gode ideer. Hvordan får vi gode ideer, som fungerer et sted, videre til andre steder?

• Seniorsamtaler – hvad skal der til for at medarbejderen bliver?

• Vi kommer til at bruge en del undervisningskræfter i forhold til unge med særlige behov. Kan seniorer tænkes ind her?

• Bacheloropgaver på professionsuddannelser – kan man lave idébank, som man kan plukke fra?

• Det er vigtigt at have fokus på karriereveje, som bl.a. de unge er optaget af. Få
beskrevet nye og spændende karriereveje sammenholdt med livsfasepolitik.

• Opfordring til at
koble dem, der er på vej ind med særlige udfordringer sammen med seniorer?


Bord 4

• Vi talte om de helt unge, inden de skal vælge uddannelse. Hospitalsverdenen er en lukket verden for ikke-patienter. Idéudveksle med hinanden og finde nye måder at vise os frem på.

• Kan de uddannelser, som har stor søgning, skubbes lidt på vej i andre retninger, hvor vi mangler?

• Vi konkurrerer med stort set alle andre brancheområder, som også er på jagt ef-ter de unge.


Bord 5

• Vi kom langt omkring fx om hvordan vi får mest mulig diversitet.

• Efterløn, som er rejst i regi af Danske Regioner. Der er en dialog med ministeriet. Der er formentligt ikke stor politisk vilje til at lave en permanent løsning


Konklusion

RMU fik en præsentation af anbefalingerne fra Udvalg for personale og drøftede det vide-re arbejde med at udbrede og realisere de anbefalinger, som er rettet mod ledelses- og MEDsystemet.


Anbefalingerne videreformidles til HMU’erne.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

5. Opfølgning på registrering af ansattes arbejdstid (kl. 13.50-14.00 - 10 min)

Resume

RMU drøftede på mødet den 19. juni 2024 retningslinje for implementering af arbejdstid. På mødet var der enighed om, at emnet skulle dagsordenssættes igen efter ca. et halvt år. På den baggrund dagsordenssættes en drøftelse af implementeringen af retningslinjen samt en drøftelse af, hvorvidt medarbejdersiden nu kan tiltræde den justerede retningslinje.

Det indstilles,

at RMU drøfter de foreløbige erfaringer med implementeringen af retningslinjen, og at medarbejdersiden herefter tilkendegiver, om de nu kan tiltræde den justerede retningslinje.

Sagsfremstilling

Den 1. juli 2024 trådte de nye regler om registrering af arbejdstid i kraft.


Formålet med loven er bl.a. at sikre, at reglerne om ugentligt fridøgn, hviletid og maksimal ugentlig arbejdstid overholdes.


For at sikre overholdelse af loven er der udarbejdet en retningslinje for registrering af arbejdstid i Region Midtjylland.


Retningslinjen blev drøftet på RMU mødet den 19. juni 2024.

Medarbejdersiden kunne på det tidspunkt ikke bakke op om retningslinjen, idet det var vurderingen, at for mange medarbejdere blev undtaget fra kravet om tidsregistrering. Der var dog enighed om, at retningslinjen gælder fra den 1. juli 2024, men at det er ledelsens retningslinje.

Det blev samtidig aftalt, at retningslinjerne skulle drøftes igen efter ca. et halvt år.


Derfor ønskes retningslinjerne endnu engang drøftet i RMU.


Formålet med retningslinjen er at beskrive, hvordan de medarbejdere, der skal registrere arbejdstid, skal håndtere det. I retningslinjen var dog også beskrevet, hvem der er undtaget fra registreringskravet. På baggrund af drøftelserne i RMU er afsnittet om undtagne i den endelige udgave mindsket. Langt de fleste medarbejdere i Region Midtjylland skal registrere afvigelser fra deres tilrettelagte arbejdstid – og det er det, der er fokus på i retningslinjen. Derfor var det vurderingen, at afsnittet om undtagne med fordel kunne indskrænkes og håndteres gennem vejledning til lederne.


Den justerede udgave af retningslinjen vedlægges som bilag.

Beslutning

Jonas Dahl henviste til drøftelsen i RMU den 19. juni 2024 om den ny lovgivning og udkastet til retningslinjer for registrering af arbejdstid i Region Midtjylland.


Retningslinjerne er sendt i e-Boks. Det kan konstateres, at der er kommet flere henvendelser og bemærkninger fra ansatte, som ønsker at blive fritaget for kravet om tidsregistrering, end fra dem, som er fritaget.


Han spurgte til, om medarbejdersiden kunne tiltræde de justerede retningslinjer eller om det fortsat skal være ledelses retningslinjer.


Det blev fra medarbejderside givet udtryk for, at de ikke har ændret tilgang. De bakker fortsat ikke op om retningslinjerne. Undersøgelser viser, at lederne også er presset. Derfor er det pudsigt, at man som ledelse ikke skal tidsregistrere og tages hånd om på samme måde som medarbejderne. Der er både noget arbejdsmiljø og overenskomst-mæssigt i det.


Der blev fra medarbejderside spurgt til, om der ligger en ny juridisk vurdering fra Danske Regioner, da det fortsat er uafklaret, om det kun er departementschefer og lign. der kan undtages. Man bør leve op til reglerne. Region Midtjylland vurderer, at de lever op til reg-lerne. De øvrige regioner har samme praksis som Region Midtjylland.


Jonas Dahl bemærkede afslutningsvist, at direktionen har en opgave i at drage omsorg og have opmærksomhed på alle ledelsesniveauer og samtidigt sikre overholdelse af de forskellige regler og retningslinjer.


Konklusion

RMU drøftede de foreløbige erfaringer med implementeringen af retningslinje for registrering af arbejdstid i Region Midtjylland.


Medarbejdersiden tiltrådte ikke den reviderede retningslinje, og retningslinjen fastholdes som ledelsens.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

6. Status vedrørende økonomi og forventet regnskab 2024 (kl. 14.00-14.15 - 15 min)

Resume

Der orienteres kort om forventningerne til regnskab 2024 på baggrund af økonomirapporteringen pr. 31. oktober 2024.


Økonomirapporteringen pr. 31. oktober 2024 giver regionsrådet en opfølgning på regionens økonomiske situation. På nuværende tidspunkt forventes balance på Sundhed. Socialområdet forventer et mindreforbrug på 20,0 mio. kr., mens Regional Udvikling forventer balance.

Det indstilles,

at RMU orienteres om forventet regnskab 2024 med mulighed for bemærkninger og spørgsmål.

Sagsfremstilling

Der gives en kort orientering om forventningerne til regnskab 2024 på baggrund af økonomirapporteringen pr. 31. oktober 2024.


Økonomirapportering pr. 31. oktober 2024, behandles af forretningsudvalget og regionsrådet den 10. og 18. december 2024 og kan findes her: https://dagsorden.rm.dk/vis?id=667f76c1-4c20-4f03-b438-05e8b951a5c0&punktid=1a6b745f-e07c-4e13-bb12-4509025711b4. På dagsordenspunktet til forretningsudvalget og senere regionsrådet er en nærmere beskrivelse af Sundhed, samt øvrige områder, der omfatter Socialområdet, Regional Udvikling, Fælles Formål og Administration og Nettorenter. Til dagsordenspunktet er der uddybende bilag vedrørende Sundhed samt bevillingsændringer for alle områder.


Sundhed

Økonomirapporteringen pr. 31. oktober 2024 viser, at der på sundhedsområdet forventes balance.


Baggrunden for forventningen om balance er, at der er og vil blive iværksat konsoliderende tiltag for engangsmidler i 2024. Formålet er at sikre, at rammen udnyttes bedst muligt, og at de økonomiske forudsætninger forbedres i de næstkommende år. Konsoliderende tiltag kan fx være indkøb af medicin til lager, indfrielse af leasingaftaler og genforsikring af tjenestemænd.


Socialområdet

Der forventes et mindreforbrug på 20,0 mio. kr., heri er indregnet overførsel af overskud fra 2023 på 41,4 mio. kr., tilbagebetalingen til kommunerne på 24,9 mio. kr. samt de forventede konsekvenser af trepartsaftalen om løn og arbejdsvilkår i 2024 på 15,0 mio. kr.


Regional Udvikling

Det forventes, at rammen til Regional Udvikling overholdes.


Fælles Formål og Administration

Der forventes et samlet merforbrug på 1,3 mio. kr. Dette udgøres af mer- og mindreforbrug på tværs af området. Der forventes blandt andet et merforbrug til tjenestemandspension på 27,9 mio. kr., mens der forventes mindreforbrug på blandt andet Regionssekretariatet, Koncern HR, Koncernøkonomi, og Digitalisering & It - Fælles.


Nettorente

Nettorenteudgifterne ventes at ende i et mindreforbrug på 54,0 mio. kr. Mindreforbruget skyldes, at regionens kapitalforvaltning har medført en større indtægt end forventet i Budget 2024.


Øvrigt til dette dagsordenspunkt

Der er fra medarbejderside ønske om at få en kort status for, om der aktuelt er lokale ansættelsesstop eller lignende.

Beslutning

Jonas Dahl orienterede kort om forventningerne til regnskab 2024 på baggrund af økonomirapporteringen pr. 31. oktober 2024.


De slides, som blev anvendt i forbindelse med orienteringen, er vedlagt som bilag.


Opsummering af bemærkninger og spørgsmål fra mødedeltagerne:


• Det er ærgerligt, at RMU ikke har haft mulighed for at se materialet før mødet. Det er vigtigt at se forinden, så der man stilles relevante spørgsmål og bemærk-ninger.


• Materialet blev først frigivet til forretningsudvalget sent torsdag aften og frigivet til RMU fredag formiddag forud for mødet mandag. Det er ikke muligt at frigive til RMU før, der er frigivet til forretningsudvalget. En udfordring vi nogle gange løber ind i på grund af placering af mødedatoer.



• Signalværdien i forhold til de unge er stram styring og besparelser. Er det mon noget, som de har lyst til at være en del af og ser en fremtid i? Det bør politikerne i regionsrådet og på Christiansborg have en opmærksomhed på.


• Samlet set bliver der i øjeblikket tilført sundhedsområdet store midler i forhold til andre offentlige områder med undtagelse af Forsvaret.


• Budgetoverholdelsen er ikke kommet af sig selv. Hospitalerne har arbejdet hårdt for det. Alle hospitaler har også rykket sig positivt på behandlingsretten, og det er heller ikke kommet af sig selv. For at opnå de to ting, er der andre ting, der er gi-vet køb på.


• Regionshospitalet Gødstrup er ikke begyndt at afdrage på sin gæld endnu. Forhåbentligt sker det næste år. Det samme gælder for Aarhus Universitetshospital.


• Det er uheldigt, at det ikke er kommunikeret eksternt om kvalificeret ansættelses-stop på Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Gødstrup i forhold til de faglige organisationer.


• Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Gødstrup vurderer konkret hver enkelt stillingsbesættelse indtil 31. december 2024. Det er en lokal ledelsesmæssig beslutning, som er kommunikeret til deres afdelingsledelser. Afdelingsledelsen konsulterer hospitalsledelsen, inden opslag af stillinger. Det er faktisk forkert at kalde det et ansættelsesstop, man tænker sig bare grundigt om, inden man opslår stillinger. Der er ikke kommunikeret eksternt, fordi man ikke ønsker at skræmme nogen potentielle ansøgere til de mange stillinger, der løbende slås op, væk.


Konklusion

RMU fik en orientering om forventningerne til regnskab 2024. Der er aktuelt ikke et regi-onalt ansættelsesstop, men der er to hospitaler, som tænker sig grundigt om, inden de slår stillinger op og ansætter.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

7. Pause (kl. 14.15-14.30 - 15 min)

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

8. Status og dialog vedrørende konkurrenceudsættelse af MidtTransport (kl. 14.30-14.40 - 10 min)

Resume

Der gives en status over processen i forbindelse med konkurrenceudsættelse af MidtTransport.

Det indstilles,

at RMU får en status over processen med mulighed for spørgsmål og bemærkninger.

Sagsfremstilling

Hospitalsdirektør Brian Brøndum Møller vil indledte punktet med en kort mundtlig orientering om status vedrørende nedenstående inkl. dialogen om de bekymringer, der tidligere er givet udtryk for fra medarbejderside.


Den politisk vedtagne spareplan 2024 anviser, at MidtTransport skal konkurrenceudsættes. Potentialet er i Spareplan 2024 vurderet til at være på 7,2 mio. kr. fra 2027 og frem (kr. 7.1 mio. i 2026). Dette regnet ud fra daværende budget og forbrug.


Processen om konkurrenceudsættelse er sat i gang med henblik på, at opgaverne i MidtTransport sættes i udbud i 2025. Det afklares i denne proces, om opgaverne helt eller delvist kan drives mere rentabelt med minimum samme værdi af ekstern leverandør eller om MidtTransport fortsat skal drive dele af eller hele opgaven.


I processen omkring konkurrenceudsættelsen er der politisk og administrativt fokus på:

  • Sikker drift
  • Arbejdsmiljø og medarbejderproces
  • Økonomisk besparelse og bæredygtighed
  • Hensigtsmæssig tilrettelæggelse af udbud i markedet


Dette sker gennem:

- udarbejdelse af professionelt udbud med flest mulige relevante samarbejdsparter,

- opdeling af konkurrenceudsættelsen i 4 udbud,

- afholdelses af orienterende personalemøder i MidtTransport,

- inddragelse af medarbejderrepræsentanter i processen,

- kravsspecifikationerne stiller klare krav til bl.a. hastighed, hygiejne, kvalitet, kompetencer og bæredygtighed

- fokus på drift både i perioden frem til driftsstart og efter evt. overgang til nye leverandører.


Med udgangspunkt i plan for afvikling af udbud i 2025 udarbejdes pt. en procesplan, der tager hensyn til de ovennævnte fokusområder. Ved gennemførelse af konkurrenceudsættelsen vil det være nødvendigt at balancere interesserne indenfor de enkelte fokusområder, da der kan være modstridende behov.

Der er derfor også samarbejde mellem Direktionen, Indkøb og Medicoteknik, Koncern HR, Koncern Kommunikation og Hospitalsenhed Midt, herunder inddragelse af medarbejderrepræsentanter i MidtTransport.


RMU vil blive orienteret om den videre proces i 1. kvartal 2025.

Beslutning

Brian Brøndum orienterede indledningsvist om status over processen i forbindelse med konkurrenceudsættelse af MidtTransport.


Midttrafik er en regionalt dækkende funktion, hvor driftsansvaret ligger hos Regionshospital Midt. Det blev besluttet i Politisk Spareplan 2024, at MidtTrafik skulle konkurrenceudsættes. Der er tre mulige konsekvenser af konkurrenceudsættelsen: 1) der bydes ind på alle dele, så hele området overgår, 2) der bydes ind på delelementer, så dele overgår og resten forbliver i Region Midtjylland og 3) ingen byder, så det hele bliver i regionen.


Fokuspunkter er sikker drift, arbejdsmiljø og medarbejderproces, økonomisk besparelse og bæredygtighed og hensigtsmæssig tilrettelæggelse af udbud i markedet.


Brian Brøndum gennemgik en foreløbig plan for konkurrenceudsættelse og en procesplan i forhold til aktiviteter i forhold til bl.a. udbudsprocessen og MED-udvalg.


De slides, som blev anvendt i forbindelse med orienteringen, er vedlagt som bilag.


Opsummering af bemærkninger og spørgsmål fra mødedeltagerne:


• Er udbudsmaterialet færdigt? Nej, det tager noget tid at udarbejde.


• Der vil komme løbende udvikling indenfor området. Ja, det vil der i lighed med an-dre områder, og det skal udbuddet kunne rumme.


• Bliver der en kontrolberegning fra os selv? Vi har regnet på, om vi kunne gøre det billigt nok på disse konditioner - også set ud fra bæredygtighedskoncepter. Det mener vi ikke, at vi kan.


• Økonomi, kvalitet og sikker drift er en ting. Det bliver sårbart, når der alene er en medarbejderrepræsentant med. Der er løbende personalemøder, hvor der også er AMIR’er og tillidsrepræsenter med.


• Hvis der udliciteres, og et enkelt lille firma går konkurs, kan man beskrive den si-tuation i et udbud, så det kommer med til regionsrådet? Der vil være en vurdering af, hvor holdbare virksomhederne er.


• Der var en udsendelse om broarbejdere og deres arbejdsvilkår for lidt tid siden. Hvordan sikrer man, at arbejdet udføres på overenskomstmæssige vilkår, og at
medarbejderne har de fornødne kompetencer? Hvordan er kontrollen i forhold til det? Der er opstillet nogle
krav til leverandøren i udbuddet, og der vil også være krav til evt. underleverandører fx ved sygdom. Det kan typisk kontrolleres ved stikprøver. Det skal der findes et kontrolsystem til.


• Håber der kan komme en dot med omkring kvalitetssikring i udbudsmaterialet. Der var faktuelle fejl i den forudgående konsulentrapport. Kvalitetssikring ligger i be-grebet "sikker drift.


Konklusion

RMU fik en status over processen i forbindelse med konkurrenceudsættelse af MidtTrans-port.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

9. Status og dialog vedrørende samling af byggeorganiseringen (kl. 14.40-14.50 - 10 min)

Resume

Reorganiseringen af byggeorganiseringen i Region Midtjylland har flere gange været drøftet på RMU mødet, og RMU har også modtaget skriftlige orienteringer i løbet af processen.

På mødet orienteres RMU om status for ansættelse af projektdirektører samt status på de lokale medarbejderprocesser.

Det indstilles,

at RMU orienteres om status vedr. reorganisering af byggeorganiseringen med mulighed for spørgsmål og dialog.

Sagsfremstilling

RMU drøftede på det ordinære møde den 25. april 2024 og på et ekstraordinært møde den 13. maj 2024 reorganiseringen af byggeorganiseringen i Region Midtjylland.


Ved mail af 28. juni blev RMU skriftligt orienteret om, at regionsrådet på deres møde den 26. juni 2024 godkendte det fremsatte forslag til samling af regionens byggeorganisation. RMU blev samtidig orienteret om, at godkendelsen betød, at den nedsatte implementeringsgruppe med repræsentanter fra alle enheder nu ville arbejde på at konkretisere virksomhedsgrundlaget for byggeorganisationen og beskrive den videre implementeringsproces indenfor rammerne af den politiske beslutning.


Ved mail af 9. oktober 2024 blev RMU formandskabet skriftligt orienteret om, at virksomhedsgrundlaget er færdigudarbejdet i implementeringsgruppen og godkendt i Økonomiforum og direktionen. Ligesom UBTA (Udvalg for bæredygtighed, teknologi og anlæg) er orienteret om virksomhedsgrundlaget.

Der blev samtidig orienteret om, at personaleprocesserne vil blive håndteret lokalt og differentieret fra uge 43 og frem.


Mail vedrørende orientering om virksomhedsgrundlaget er den 24. oktober 2024 på baggrund af anmodning fra formandskabet fremsendt til alle RMU-medlemmer.


Virksomhedsgrundlaget var vedhæftet mailen.


På mødet gives en mundtlig status for processen med ansættelse af projektdirektører samt en status på de lokale medarbejderprocesser.

Beslutning

Anders Kjærulff gav en kort status for processen med ansættelse af projektdirektører og de lokale medarbejderprocesser.


Der er ansat to projektdirektører, som påbegynder deres ansættelse i januar. Begge kandidater kommer fra stillinger udenfor Region Midtjylland og har bred erfaring med byggeri af hospitaler og ledelse af medarbejdere og projekter på flere geografier.


I forhold til medarbejderprocesserne, så er de håndteret lokalt. Der er i alle enheder pe-get på, hvilke medarbejdere der skal overflyttes til den centrale byggeorganisering. De fleste medarbejdere overgår formelt fra den 1. januar 2025. På et enkelt hospital udestår der fortsat drøftelser om det endelige tidspunkt for overdragelse af medarbejderne. Der er gennemført eller planlagt individuelle samtaler mellem de enkelte medarbejdere og modtagende afdeling, efterhånden som hospitalerne har meldt ind, hvem der er udpeget. Der pågår udarbejdelse af et onboardings-/fusionsforløb, der opstartes 10. januar med en fælles dag, hvor alle medarbejdere i den fælles bygherreorganisation inviteres.


I alt bliver 16 navngivne medarbejdere samt et antal vakante årsværk overflyttet til den centrale byggeorganisation, så det samlet udgør 20 årsværk. Hertil kommer de to nyansatte projektdirektører, og ”gamle” Byggeri & Ejendomme med i alt 19 medarbejdere. Samlet set udgør den fælles bygherreorganisation således fra 2025 ca. 41 årsværk, for-delt geografisk på alle hospitalsenheder og Regionshuset Viborg.


Konklusion

RMU fik en status for processen i forbindelse med ansættelse af projektdirektører samt en status på de lokale medarbejderprocesser.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

10. Prøvehandling med ændring af arbejdsmiljørepræsentanternes valgperiode fra 2 til 4 år (kl. 14.50-15.00 - 10 min)

Resume

HMU for AUH ønsker en prøvehandling med ændring af arbejdsmiljørepræsentanternes valgperiode fra 2 til 4 år.

Det indstilles,

at RMU tager stilling til forslaget fra HMU på AUH om, at AUH kan gennemføre en prøvehandling for næste valg, hvor arbejdsmiljørepræsentanter på AUH vælges for en 4-årig periode i stedet for som de nuværende 2 år. Udpegning af arbejdslederrepræsentanter i arbejdsmiljøgruppen skal ligeledes gælde for 4 år. Valg af arbejdsmiljørepræsentanter og – arbejdslederrepræsentanter til MEDudvalg anbefales også at gælde for 4 år.

Sagsfremstilling

Baggrund

Muligheden for at udvide valgperioden for arbejdsmiljørepræsentanter til 4 år er beskrevet i arbejdsmiljølovgivningen: Bekendtgørelse om systematisk arbejdsmiljøarbejde (Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 65 af 22. januar 2024):

Valg af arbejdsmiljørepræsentant


§ 37 i Bekendtgørelse nr. 65 af 22. januar 2024

Stk. 4. Valget gælder for 2 år eller indtil arbejdsmiljørepræsentantens beskæftigelse ophører i virksomheden i den pågældende del af virksomheden eller på det midlertidige eller skiftende arbejdssted. Der kan indgås en aftale mellem arbejdsgiveren og de ansatte om, at der for fremtidige valg af arbejdsmiljørepræsentanter gælder en længere valgperiode, dog højst 4 år.

Arbejdsmiljøudvalget vurderer, at der er følgende fordele og ulemper forbundet med ændring af valgperioden fra 2 til 4 år:


Fordele ved 4 år

  • Passer godt til transformationsdagsordenen, da der spares tid og økonomi på valg, kursus og oplæring.
  • Arbejdsmiljørepræsentanten får øget mulighed for at komme godt ind i funktionen og bliver bedre til at varetage sin rolle i afdelingen.
  • Der spares tid og energi ift. afholdelse af valg hvert andet år.
  • Der spares tid og økonomi til uddannelse af arbejdsmiljørepræsentanten ift. den obligatoriske arbejdsmiljøuddannelse (3 dages kursus).


Eventuelle ulemper

  • Forpligtigelsen til at varetage funktionen i 4 år kan eventuelt få nye arbejdsmiljørepræsentanter til ikke at ønske at stille op til valget.

Beslutning

Jonas Dahl redegjorde kort for ønsket om en prøvehandling med ændring af arbejdsmil-jørepræsentanternes valgperiode fra 2 til 4 år fra HMU for AUH.


Opsummering af bemærkninger og spørgsmål fra mødedeltagerne:


• Der er mange uafklarede spørgsmål, og det bliver meget presset på tid, hvis det skal afklares inden valget til arbejdsmiljøorganisationen.


• Der bør være en mere uddybende beskrivelse af fordele og ulemper, før RMU kan sige ja eller nej til en prøvehandling. Valget er startet op nogle steder.


• Hvad har det af afledte konsekvenser i forhold til MED-udvalg, hvis man stopper som AMIR i løbet af de 4 år? Det er mange uklarheder.


• Det er et ønske fra medarbejderne på Aarhus Universitetshospital. Valg til MED kører sit eget løb. Der er ikke bekymring i forhold til de 4 års prøveperiode på Aarhus Universitetshospital.


• Ting tager tid. I stedet for et ja eller nej kunne Aarhus Universitetshospital inden for de næste 2 år beskriver fordele og ulemper mere tilbundsgående.


• Det bør også overvejes om andre HMU-områder kan være med i en eventuel se-nere prøvehandling.


• Der er også noget i forhold til medarbejdere fra psykiatrien og kommunerne i for-bindelse med den kommende strukturreform.


Konklusion

RMU godkendte ikke forslaget om en prøvehandling de næste 4 år, men opfordrede til, at HMU på Aarhus Universitetshospital i løbet af
næste valgperiode får
beskrevet fordele og ulemper yderligere. Det bør også overvejes om andre HMU-områder kan være med i en eventuel senere prøvehandling.



Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

11. Afvikling af 1. maj og grundlovsdag (kl. 15.00-15.05 - 5 min)

Resume

Næstformandskabet har ønsket, at der sættes et punkt på om afvikling af 1. maj og grundlovsdag.

Det indstilles,

at Koncern HR kommunikerer til HMU-formandskaberne om afvikling af 1. maj og grundlovsdag og


at RMU drøfter, hvordan det kan understøttes, at overenskomstaftalerne imødekommes bedst muligt.

Sagsfremstilling

Næstformandskabet har ønsket, at der sættes et punkt på dagsordenen om afvikling af 1. maj og grundlovsdag med henvisning til, at det kan konstateres, at aktiviteten er høj 1 maj. Der ønskes en drøftelse af, hvordan det kan understøttes, at overenskomstaftalerne imødekommes bedst muligt.


Der lægges op til, at der i god tid sendes en reminder til HMU-formandskaberne om, hvilke rettigheder der gælder vedrørende 1. maj og grundlovsdag i henhold til overenskomster mv., da der for en stor del af de ansatte er tale om mindre tilstedeværelse, og at der bør være opmærksomhed på dette i forbindelse med planlægningen af disse dage.


Oversigten over hvad der gælder omkring særlige fridage i de respektive overenskomster kan ses via dette link: https://www.medarbejder.rm.dk/ansattelsesforhold/fravar/fravar-alle-emner/frihed-pa-sarlige-dage/

Beslutning

Jonas Dahl konstaterede indledningsvist, at der i god tid skal sendes en mail til HMU-formandskaberne om planlægning og afholdelse af 1. maj og grundlovsdag i lighed med tidligere år. Der er udfordringer i forhold til almen praksis, som tager mange blodprøver 1. maj, som skal behandles på hospitalerne.


Opsummering af bemærkninger og spørgsmål fra mødedeltagerne:


• Der er fra medarbejderside ønske om at se ned i data i forhold til, hvor meget ak-tivitet der afvikles 1. maj og på den baggrund få en dialog om aktivitetsniveauet. Der foregår også meget elektivt på hospitalerne 1. maj.


• EPJ-kalenderen kan skraveres 1. maj, som hvis det var en søn- eller helligdag.


• På Regionshospitalet Gødstrup tages 1. maj op i rigtig god tid med respekt for hin-andens overenskomster. De faggrupper, som ikke har fri 1. maj, kan arbejde med det administrative eller fx lave en temadag. Det kan lade sig gøre, hvis man taler om det år fra år og i god tid.


• På Regionshospitalet Horsens er der reduceret aktivitet.


• Aktivitetstallene fra regionen er drøftet i DRO-regi. Det blev foreslået at genbesø-ge emnet og drøfte tallene samt skrive ud til HMU-formandskaberne efter RMU-mødet.


Konklusion

Koncern HR sender i god tid en reminder til HMU-formandskaberne om at være opmærk-somme på, hvilke rettigheder der gælder vedrørende 1. maj og grundlovsdag i forhold til planlægning af aktivitet.


RMU genbesøger emnet på et kommende møde med afsæt i data for aktivitetsniveauet.




Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

12. Evaluering af processer i forbindelse med forhandlinger i Region Midtjylland (15.05-15.10 - 5 min)

Resume

Der er fra medarbejderside ønske om at evaluere processer i forbindelse med forhandlinger mellem de forhandlingsberettigede organisationer og Region Midtjylland.

Det indstilles,

at RMU har mulighed for at komme med eventuelle input vedrørende processer i forbindelse med forhandlinger.

Sagsfremstilling

Der er fra medarbejderside ønske om at evaluere processer i forbindelse med forhandlinger mellem de forhandlingsberettigede organisationer og Region Midtjylland.


Formandskabet har drøftet eventuel afholdelse af et møde mellem Region Midtjylland og de faglige organisationer med henblik på evaluering af den hidtidige proces og ønsker til fremadrettet proces i forbindelse med forhandlinger.

Beslutning

Det blev fra medarbejderside bemærket, at de godt kan tænke os en drøftelse af tilgangen til forhandlinger, herunder hvordan samarbejdet bør være. Hvad er det for et værd-isæt, som vi vil lægge til grund for forhandlinger i Region Midtjylland.


Jonas Dahl svarede, at regionen gerne vil invitere til dialog med de forhandlingsberettige-de organisationer om fremtidige forhandlingerne. Noget egner sig til en drøftelse i RMU, andet til drøftelse med de forhandlingsberettigede organisationer. Et er drøftelser i forhold til overenskomster og forhandlinger, noget andet er drøftelser om det mere proces-suelle. Han bemærkede, at han havde forstået, at ønsket var en udløber af forhandlingerne om 3-partsmidlerne.


Det blev fra medarbejderside bemærket, at det i forhold til en drøftelse i RMU handler om politik/retningslinjer for den gode forhandling.


Konklusion

Det blev aftalt, at der inviteres til dialog med de forhandlingsberettigede organisationer om fremtidige forhandlinger.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

13. Sprogkrav til sygeplejersker, der søger evalueringsansættelser i Region Midtjylland (kl. 15.10 -15.15 - 5 min)

Resume

Der findes ikke længere et nationalt sprogkrav til udenlandske sygeplejersker, der søger evalueringsansættelser. Fra medarbejderside har der været ønske om at drøfte emnet med henvisning til, at det afstedkommer en række udfordringer, som man i Region Hovedstaden og Region Syddanmark fx. har adresseret ved at indføre specifikke sprogkrav til ansøgerne.


Emnet har været rejst i formandskabet, som har aftalt, at det skal drøftes i HR-forum og det politiske Udvalg for personale.

Det indstilles,

at emnet drøftes i HR-forum og det politiske Udvalg for personale.

Sagsfremstilling

Der er fra medarbejderside fremsendt nedenstående dagsordenspunkt, som til sidst er supplerende med yderligere baggrundsinfo fra Koncern HR.


Emnet har været rejst i formandskabet, som har aftalt, at det skal drøftes i HR-forum og det politiske Udvalg for personale.


Siden den 19. juni 2023 har udenlandske sygeplejersker, uddannet i lande uden for EU/EØS, modsat f.eks. læger, ikke skullet have bestået Prøve i Dansk 3. Prøven indeholder en skriftlig del bestående af læseforståelse og skriftlig fremstilling samt en mundtlig del med fokus på kommunikation (Om Prøve i Dansk 3 og krav til at bestå (danskogproever.dk)


Manglende sprogkrav er et problem. F.eks. på grund af nedenstående:


  • Patientsikkerheden
    Vi er svært bekymrede for patientsikkerheden, når der ingen officielle sprogkrav er til disse sygeplejersker. Risikoen for fejl og mangler synes åbenbar, hvis der kan være den mindste tvivl om kvaliteten af kommunikationen med patienter og pårørende samt den faglige udveksling samarbejdspartnerne imellem.


  • De udenlandske sygeplejerskers autorisationer
    Et af kravene for at kunne opnå dansk autorisation er, at man som udenlandsk sygeplejerske har de nødvendige danskkundskaber for at leve op til autorisationslovens § 17 om at udvise omhu og samvittighedsfuldhed, herunder at kunne dokumentere på dansk.
    Erfaringer viser, at evalueringsansættelser forlænges med baggrund i netop manglende færdigheder i det danske sprog – herunder i fagsproget.
    Vi mener, at vi bedst tager de udenlandske sygeplejerskers stræben efter en dansk autorisation alvorligt ved på forhånd at stille minimumskrav på niveau med Prøve i Dansk 3.


  • Ressourcer
    Det er kendt, at mange ansatte i sundhedsvæsenet arbejder i en i forvejen presset hverdag, og at de ikke har de nødvendige ressourcer til undervisning og sikring af, at de evalueringsansatte sygeplejersker får de fornødne danskkompetencer. Man kan derfor med fordel overveje at oprette og tilbyde systematiske kurser i dansk fagsprog med fokus rettet på sygepleje.


I Region Hovedstaden og Region Syddanmark har man indført specifikke sprogkrav, hvor man skal have bestået Prøve i Dansk 3 eller opnået tilsvarende sprogkompetencer i dansk på anden vis. Prøve i Dansk 3 skal være bestået med minimum følgende karakterer:

  • Mundtlig kommunikation med karakteren 10
  • Læseforståelse med karakteren 7
  • Skriftlig fremstilling med karakteren 7


Det foreslås, at Region Midtjylland indfører specifikke sprogkrav til udenlandske sygeplejersker, uddannet uden for EU/EØS, der søger evalueringsansættelser.


Baggrundsinfo fra Koncern HR:

I Region Midtjylland har regionsrådet tidligere godkendt de nuværende sprogkrav.


Sprogkravet betyder, at læger, der rekrutteres fra andre EU-lande, skal stilles over for de samme krav som læger, der kommer fra lande uden for EU (læger fra lande uden for EU skal, for at opnå autorisation i Danmark, bestå Danskprøve 3 med karaktererne 10 i mundtlig kommunikation, 7 i læseforståelse og 7 i skriftlig fremstilling).


I regi af Danske Regioner er der ligeledes aftalt kriterier vedrørende sprogkrav for øvrigt udenlandsk autoriseret sundhedspersonale med uddannelsesbevis fra en udenlandsk uddannelsesinstitution. Som følge heraf gælder, at disse medarbejdergrupper også skal bestå Danskprøve 3 senest et år efter ansættelsen i en ordinær stilling (dog uden karakterkrav).

I forbindelse med udarbejdelse af en vejledning for ansættelse af læger og sygeplejersker i evalueringsansættelser har Region Midtjylland valgt at følge de politiske intentioner og har således ikke et særskilt sprogkrav ved ansættelse i en evalueringsansættelse. Det betyder dog ikke, at der ikke kan stilles krav til/lægges vægt på de sproglige kompetencer i dansk i forbindelse med en evalueringsansættelse.


Koncern HR har en opdateret liste over sprogudbydere, og man kan læse mere om sprogkurser på hjemmesiden: https://danskogproever.dk/. Der er også muligt at få kurser i "sundhedsdansk" på de lokale sprogcentre.


Der er fra medarbejderside henvist til en række supplerende baggrundsinfo, som der er links til nedenfor:

Ikke længere krav om sprogprøve for sygeplejersker fra lande udenfor EU/EØS |

Styrelsen for Patientsikkerhed (stps.dk)


Sprogkundskaber

Styrelsen for Patientsikkerhed (stps.dk)


Om Prøve i Dansk 3 og krav til at bestå (danskogproever.dk)


Søg evalueringsansættelse som sygeplejerske (regionh.dk)


Autorisationsloven (retsinformation.dk)

Beslutning

Det blev indledningsvist fra medarbejderside konstateret, at man i virkelighedens verden naturligvis er nødt til at kunne dansk for at være på et hospital. Nogen mener, at man stiller udenlandske sygeplejersker værre ved at stille sprogkrav, andre ikke. Ved at stille sprogkrav understøtter vi muligheden for, at de står bedre. Det har vi gjort tidligere med indiske læger mv. Nogle regioner har valgt at supplere de generelle sprogkrav og under-støtte sprogkravene med særlige tilbud.


Jonas Dahl bemærkede, at der er i løbet af 2023-2024 er etableret omkring 20 evalue-ringsansættelser i Region Midtjylland. Der ligger en politisk intention om flere evaluerings-ansættelser, som regionen naturligvis vil efterleve. Det er på dagsordenen på forret-ningsudvalgets møde tirsdag den 10. december 2024. I forhold til sprogkrav er det aftalt i formandskabet, at det tages op i HR-forum.


Det blev fra medarbejderside bemærket, at der er eksempler på, at flere i evaluerings-ansættelser har fået deres evalueringsansættelse forlænget, fordi de ikke kan sproget godt nok. Fagligt set er de meget dygtige.


Konklusion

Det er aftalt, at sprogkrav til udenlandske sygeplejersker skal drøftes på næste møde i HR-forum.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-77-47-24

14. Orientering om evaluering af Arbejdsmiljøkonference 2024 og fremadrettet Arbejdsmiljøkonference hvert andet år i ulige år (15.15-15.20 - 5 min)

Resume

Arbejdsmiljøkonferencen 2024 blev afholdt den 28. august 2024, og 121 deltagere ud af 751 har evalueret konferencen.


Direktionen har besluttet, at man fra og med 2025 afholder fælles Arbejdsmiljøkonference hvert andet år i ulige år. Konferencen i 2025 afholdes den 1. oktober, og målgruppen inkluderer arbejdsmiljøgrupperne. Der orienteres bl.a. kort om overordnet fokus for konferencen i 2025.

Det indstilles,

at RMU tager evaluering af Arbejdsmiljøkonference 2024 til efterretning og


at RMU tager orienteringen om Arbejdsmiljøkonference 2025, herunder overordnet fokus mv., til efterretning.

Sagsfremstilling

Region Midtjylland afholdt den 28. august 2024 Arbejdsmiljøkonference med titlen: ”Sammen om arbejdsmiljøet”. Konferencen blev afviklet med en blanding af fælles oplæg i plenum og 8 minioplæg. Konferencens primære målgruppe var RMU, HMU’er og arbejdsmiljøgrupper.


Konferencen havde 751 deltagere, og 121 har besvaret den elektroniske evaluering af konferencen.


Direktionen har på sit møde den 8. oktober 2024 besluttet, at man fra og med 2025 afholder fælles arbejdsmiljøkonference hvert andet år i ulige år. I de lige år kan man lave noget lokalt i stedet for. Konferencen i 2025 afholdes den 1. oktober, og målgruppen inkluderer arbejdsmiljøgrupperne.


Når Arbejdsmiljøkonferencen hidtil har været holdt i lige år, er det fordi der er valg i ulige år. På den måde er konferencen kommet til at ligge i sidste del af HMU’ernes valgperiode. Koncern HR vurderer imidlertid, at det er en fordel, at konferencen holdes i første del af valgperioden, da det vil give de nyvalgte et godt afsæt for deres arbejde.


Der er lagt op til, at MED- og Arbejdsmiljøaftalen kan justeres næste gang, den alligevel skal tilpasses (fx efter de politiske beslutninger om strukturreformer), så det fremgår, at den fælles Arbejdsmiljøkonference gennemføres i ulige år (valgår).


Det overordnede tema for konferencen i 2025 tager afsæt i arbejdsmiljøfokus 2025:


Sammen vil vi forebygge arbejdsulykker og fysisk og psykisk nedslidning:

  • Øge brug af data og risikovurdering
  • Styrke læring af ulykker og nærved-ulykker
  • Fremme trivsel og psykologisk tryghed


Arbejdsmiljøkonferencen tæller som en uddannelsesdag i forhold til de lovmæssige krav om supplerende arbejdsmiljøuddannelse til arbejdsmiljørepræsentanterne.


RMU-næstformandskabet er forud for mødet blevet bedt om at tage stilling til, om RMU i lighed med tidligere ønsker at bidrage til den første fase af planlægningen af Arbejdsmiljøkonference 2025 ved at stille to medlemmer til rådighed for det indledende planlægningsarbejde.

Beslutning

Jonas Dahl orienterede om, at direktionen har besluttet, at man fra og med 2025 afholder fælles arbejdsmiljøkonference hvert andet år i ulige år. Konferencen i 2025 afholdes den 1. oktober.


Opsummering af bemærkninger og spørgsmål fra mødedeltagerne:


• De personer, der kom med på afbud, havde ikke mulighed for at evaluere Arbejdsmiljøkonference 2024.


• Der var mange, som ikke dukkede op til konferencen. Det sås af de mange navneskilte, som lå tilbage. Ærgerligt, da mange flere gerne ville have været med.


• Mere samkørsel vil kunne betyde noget rent økonomisk.


• Arbejdsmiljøgruppen på AUH har et ønske om, at man først finder lokaler til mini-oplæggene, efter deltagerne har valgt minioplæg, så man kan tage større hensyn til tilslutningen til de enkelte oplæg.


• Afviklingen af arbejdsmiljøkonference i 2025 undrer, da argumentet tidligere har været, at det gav god mening først at få skabt lokalt netværk efter valg til arbejdsmiljøorganisationen (ulige år) og deltagelse i den regionale konference (hidtil lige år), når man har fungeret som AMIR i et år.


• Det er fra politisk side besluttet at afvikle innovationsdagen hvert andet år i stedet for hvert år, og man ønsker ikke at afvikle to store konferencer samme år. Dato-en i 2025 ligger fast, men fremadrettet kan det
eventuelt vurderes, hvad der gi-ver mest mening lige eller ulige år.


• Medarbejdersiden har peget på Pernille Eriksen og Jens Boe Krag til at indgå i plan-lægningen af Arbejdsmiljøkonference 2025.


Konklusion

RMU drøftede evaluering af Arbejdsmiljøkonference 2024 og afvikling af arbejdsmiljøkon-ferencer fremover i ulige år. Pernille Eriksen og Jens Boe Krag indgå i planlægningen af Arbejdsmiljøkonference 2025.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-291-21

15. Orientering om udarbejdelse af en visionsplan for udvikling af Aarhus Universitetshospital (kl. 15.20-15.25 - 5 min)

Resume

I forlængelse af regionsrådets beslutning om udarbejdelsen af en plan for udviklingen af Aarhus Universitetshospital er et samlet udkast til en visionsplan for udviklingen af Aarhus Universitetshospital under politisk behandling med henblik på endelig godkendelse på regionsrådets møde 18. december 2024.

Det indstilles,

at RMU orienteres om visionsplanen for Aarhus Universitetshospital med mulighed for eventuelle spørgsmål og bemærkninger.

Sagsfremstilling

Regionsrådet igangsatte i 2021 en proces med henblik på udarbejdelse af en plan for udviklingen af Aarhus Universitetshospital. Der foreligger nu et samlet udkast til en visionsplan for udviklingen af Aarhus Universitetshospital, som behandles politisk i løbet af december måned. Visionsplanen behandles i hospitalsudvalget den 2. december 2024, og forventes efterfølgende behandlet i forretningsudvalget den 10. december 2024 og endeligt i regionsrådet den 18. december 2024. Sagen er tilgængelig på den åbne dagsorden, hvor man også kan finde selve udkastet til visionsplanen.


Hospitalsudvalget har fungeret som politisk følgegruppe for projektet. Det løbende arbejde med planen har været forankret i en administrativ styregruppe bestående af repræsentanter fra direktionen, alle hospitalsledelser samt medarbejder- og lederrepræsentanter fra hoved-MEDudvalget ved Aarhus Universitetshospital. Visionsplanen forventes at komme til at bestå af en række udvalgte temaer.


Centrale temaer i visionsplanen

I forhold til ambitioner og forudsætninger for et fortsat stærkt universitetshospital i Region Midtjylland adresserer planen patientens perspektiv, medarbejdernes kompetencer, en lærende og dialogbaseret organisation samt Aarhus Universitetshospitals samarbejdsrelationer, herunder blandt andet det tætte samspil med Aarhus Universitet samt vigtigheden af et robust og sammenhængende hospitalsvæsen, hvor Aarhus Universitetshospital og regionshospitalerne er hinandens forudsætninger.


Visionsplanen skal understøtte et fortsat fokus på både at bevare og videreudvikle Aarhus Universitetshospitals styrkepositioner til gavn for patienterne og samtidig som et bidrag til hospitalets omdømme og evne til at tiltrække dygtige og engagerede medarbejdere og ledere til både klinik og forskning. Udover at betone forskningens afgørende betydning inddrager visionsplanen Aarhus Universitetshospitals arbejde med særlige udviklingsområder som et strategisk redskab til at fremme behandlingsområder med et særligt potentiale, men hvor der midlertidigt - over en længere periode - er brug for et målrettet fokus på, at potentialer kan realiseres fuldt ud og løftes til et niveau, hvor Aarhus Universitetshospital kan blive førende på feltet nationalt og internationalt.


Med udgangspunkt i hospitalets forskningsmiljøer, faglige ekspertise og engagement i innovation og internationalt samarbejde rammesætter visionsplanen den vigtige rolle, som Aarhus Universitetshospital har i forhold til den nødvendige transformation af sundhedsvæsenet og et øget fokus på udviklingen af det nære sundhedsvæsen. Dette handler om at bidrage til at finde holdbare og velbegrundede løsninger på de udfordringer, der knytter sig til blandt andet en aldrende befolkning, flere kronikere, reducerede rekrutteringsmuligheder, generelt pres på ressourcerne samt et behov for effektivt og smidigt at kunne udvikle og implementere sundhedstilbud nært på borgeren/patienten med tilhørende organisatorisk og teknologisk understøttelse.


Planens funktion

Udkastet til planen skal ses som et bud på en konkretisering af regionsrådets ambition om at have et langsigtet perspektiv på sikringen af rammebetingelserne og udviklingen af et fortsat stærkt universitetshospital i Region Midtjylland, der klinisk, forsknings- og uddannelsesmæssigt befinder sig på højeste internationale niveau.


Visionsplanen er tænkt at skulle fungere som en platform for prioritering, kommunikation og koordinering, herunder som en række strategiske pejlemærker for regionsrådet, når der er behov for at tage beslutninger og foretage prioriteringer, der har enten direkte eller indirekte betydning for Aarhus Universitetshospitals robusthed og fortsatte muligheder for at udfolde sit potentiale som et fortsat stærkt universitetshospital i både regional, national og international sammenhæng.

Beslutning

Jonas Dahl orienterede om, at der oprettes yderligere to nye stillinger som direktører for Aarhus Universitetshospital, så den samlede hospitalsledelse fremover udgør seks perso-ner.


Hospitalsudvalget behandlede udkast til visionsplan for udvikling af AUH på et møde den 2. december 2024. Hospitalsudvalget besluttede at udsætte punktet med henblik på en for-nyet behandling på et kommende møde i udvalget. Den skitserede tidsplan i sagsfremstil-lingen med hensyn til godkendelse af udkast til visionsplanen på regionsrådets møde den 18. december kommer dermed ikke helt til at holde. Det forventes, at sagen behandles igen i januar eller evt. februar 2025.


Konklusion

RMU fik en skriftlig orientering om status vedrørende visionsplanen for Aarhus Universitetshospital.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

16. Orientering om arbejdet i følge- og dialoggruppe vedr. personale og mangfoldige arbejdspladser (kl. 15.25-15.30 - 5 min)

Resume

Følge- og dialoggruppen vedrørende personale og mangfoldige arbejdspladser har afholdt to møder i 2024. Der er vedlagt referat at møderne.

Det indstilles,

at en medarbejder-/lederrepræsentant kort orienterer RMU om følge- og dialoggruppens arbejde i 2024.

Sagsfremstilling

Følge- og dialoggruppen vedrørende personale og mangfoldige arbejdspladser har afholdt to møder i 2024 og arbejdet med følgende emner:


  • Temadrøftelse om mangfoldighed og diversitet med oplæg fra Aarhus Kommune
  • Drøftelse af udkast til opdateret kompetenceudviklingspolitik
  • Fortsat temadrøftelse om mangfoldighed og diversitet


Der er vedlagt referat af de to møder.


Følge- og dialoggruppen lægger op til en temadrøftelse i RMU i foråret 2025 om diversitet og mangfoldighed.

Beslutning

Jakob Olesen orienterede kort om følge- og dialoggruppens arbejde i 2024.


Udover de to surveys vedrørende henholdsvis seniorer og fuld tid/op i tid, så har revision af kompetenceudviklingspolitikken samt diversitet og mangfoldighed optaget udvalget det seneste år.


Følge- og dialoggruppen ønsker at temasætte diversitet og mangfoldighed på et kommen-de RMU-møde, hvilket der var opbakning til.


Konklusion

RMU fik en kort orientering om arbejdet i følge- og dialoggruppen i 2024.



Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

17. Kommunikation fra mødet og planlægning af kommende møder (kl. 15.30-15.40 - 10 min)

Resume

Mødeafviklingen drøftes med henblik på videreformidling af relevante informationer fra mødet til HMU´erne.


Deltagerkreds og indhold i den lokale session i dialogkonference: "Sammen om udviklingen af de regionale arbejdspladser" den 10. januar 2025 drøftes.

Det indstilles,

at mødeafviklingen drøftes med henblik på videreformidling af relevante informationer til HMU'erne,


at deltagerkreds og indhold i lokal session i dialogkonference "Sammen om udvikling af de regionale arbejdspladser" 10. januar 2025 drøftes og


at de foreløbige punkter til kommende RMU-møder tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Informationer til HMU'erne

Det drøftes, hvilke informationer fra mødet RMU ønsker at videreformidle til HMU'erne, MidtNyt mv.


Dialogkonference: "Sammen om udvikling af de regionale arbejdspladser"

Danske Regioner og Forhandlingsfælleskabet inviterer til dialogkonference: "Sammen om udviklingen af de regionale arbejdspladser" den 10. januar 2025. Der forventes at komme en invitation fra Danske Regioner før RMU-mødet.


Konferencens overordnede formål er at skabe synlighed, energi og inspiration om OK 24-initiativet "Sammen om udviklingen af de regionale arbejdspladser". Derudover er dialogkonferencen en mulighed for at skabe formidlingsaktiviteter om initiativet og forankre initiativet endnu bredere i partssamarbejdet og blandt ledere og medarbejdere på de regionale arbejdspladser. Det er tanken, at deltagerne får yderligere indsigt i initiativets formål, samt indblik i, hvordan der arbejdes med de forskellige indsatser på tværs af regionerne.


Konferencen afvikles som videokonference med dels fælles og dels regionale sessioner. Den regionale session i Region Midtjylland vil foregå i Regionshuset Viborg.


Der lægges op til at invitere samme deltagerkreds som på temadrøftelsen den 13. september 2024 om arbejdet med OK24-initiativet ”Sammen om udvikling af de regionale arbejdspladser” (RMU, HMU-formandskaber, 1 AMIR fra hvert område). Derudover gives HMU-sekretærer og lokale HR-chefer mulighed for at deltage, såfremt det ønskes lokalt.


Koncern HR foreslår, at den lokale session tager udgangspunkt i, hvordan vi understøtter videndeling om de gode eksempler og fortsat forankring af initiativer og konkrete handlinger.


Det foreslås samtidigt at rette fokus mod nedenstående to af de indsatsområder, der i forbindelse med temadrøftelsen den 13. september blev lagt særligt vægt på i dialogen om, hvordan der arbejdes lokalt med indsatsområderne, og hvilke erfaringer og gode eksempler, vi allerede har:


1. ’Fleksibilitet og arbejdstid/individuel arbejdstidstilrettelæggelse’ (indsatsområde 1. Arbejdstilrettelæggelse)

2. ’Sammen om opgaven/mere tværfagligt samarbejde’ (indsatsområde 2. Arbejdsfællesskaber, uddannelse og kompetencer)


Der er planlagt en opfølgende temadrøftelse i RMU om "Sammen om udviklingen af de regionale arbejdspladser" den 21. marts 2025. Udbyttet af dialogkonferencen den 10. januar 2025 vil indgå som en del af afsættet for temadrøftelsen.


Emner til kommende RMU-møder

Der foreligger foreløbigt følgende "bruttoliste" med forslag til emner/dagsordenspunkter til de kommende RMU-møder:

  • Strukturreformen
  • Opfølgende temadrøftelse om OK24-initiativet ”Sammen om udviklingen af de regionale arbejdspladser” (marts-mødet)
  • Temadrøftelse og inspiration til arbejdet med transformation
  • Rekruttering og tilknytning (løbende med fokus på forskellige perspektiver)
  • Tema om registrering af aktiviteter/data, der kan opleves som "overvågning", henunder evaluering af retningslinjer/politik
  • Temadrøftelse om diversitet/mangfoldighed (opfølgning på input fra følge- og dialoggruppen under RMU samt henvendelse om mulighed for at kunne bede i arbejdstiden/på arbejdspladsen)

Mødeplan for 2025 er vedlagt.

Beslutning

Informationer til HMU'erne


Der kommunikeres om følgende fra dagens møde:


• RMU fik en orientering om seneste nyt vedrørende sundhedsreformen. Der er fortsat mange ubekendte i forhold til reformen, og der er i øjeblikket dialog med Sundhedsministeriet om, hvordan forskellige elementer skal forstås. Der er også taget fat på dialogen med kommunerne i regionen. RMU vil vende tilbage til emnet på kommende møder, og der vil også være dialog om sundhedsreformen i de en-kelte HMU’er.


• RMU fik præsenteret og drøftede en række anbefalinger, rettet mod ledelses- og MEDsystemet, der sigter mod at bidrage til at sikre tilstrækkeligt personale nu og i fremtiden. Anbefalingerne er godkendt af regionsrådet.

Anbefalingerne videreformidles til HMU’erne.


• RMU drøftede afholdelse af 1. maj og grundlovsdag. Koncern HR sender en remin-der til HMU-formandskaberne om at være opmærksomme på, hvilke rettigheder der gælder vedrørende 1. maj og grundlovsdag i forhold til planlægning af aktivi-tet. Det blev aftalt, at RMU genbesøger emnet med afsæt i data for aktivitetsni-veauet 1. maj.


• Danske Regioner og Forhandlingsfælleskabet inviterer til dialogkonference: "Sammen om udviklingen af de regionale arbejdspladser" den 10. januar 2025. Konfe-rencen afvikles som videokonference med dels fælles og dels regionale sessioner. Den regionale session vil foregå i Regionshuset Viborg. Der er inviteret samme deltagerkreds som på temadrøftelsen den 13. september 2024 om arbejdet med OK24-initiativet ”Sammen om udvikling af de regionale arbejdspladser”. Der er 11. december sendt program for den fælles del af konferencen til den inviterede kreds.


Dialogkonference: "Sammen om udvikling af de regionale arbejdspladser"


Jakob Olesen orienterede kort om dialogkonference 10. januar 2025 og efterlyste even-tuelle input til den regionale del af konferencen. De interne indsatsområder fra Udvalg for personale, som blev behandlet under punkt 4, kan også fint indgå som emner.


Der var opbakning til at invitere samme deltagerkreds som deltog i temadrøftelsen om emnet den 13. september 2024.


Der var også opbakning til de foreslåede emner til den lokale del af konferencen.


Konklusion

Der kommunikeres til HMU'erne om hovedbudskaber fra dagens møde.


Der var opbakning til den foreslåede deltagerkreds og de foreslåede emner i den regiona-le del af med dialogkonferencen den 10. januar 2025


De foreløbige punkter til kommende RMU-møder blev taget til efterretning.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

18. Gensidig orientering, eventuelt og evaluering af mødet (kl. 15.40-15.50 - 10 min)

Beslutning

EPJ og login

I Psykiatrien har de oplevet, at fem medarbejdere er blevet sendt hjem, fordi de skulle have set i uvedkommende journaler. Det viser sig, at man risikerer at havne i en anden medarbejders opslag, når man logger ind i EPJ. Det er en fejl i EPJ, som efter sigende skulle have eksisteret siden 2019. Fejlen skulle være rettet, men det viste sig på et HMU-møde i mandags, at den alligevel ikke var rettet. Det blev aftalt, at oplysninger om fejlen skulle konkretiseres med eksempler og fremsendes til Jonas Dahl eller Poul Michaelsen, så der kan følges op i forhold til It.


Orientering om aktuel implementering af afdelingsspecifik sløring og status på individuel sløring

Koncern HR fik i fredags en opdatering på implementering af afdelingsspecifik sløring og status på individuel sløring. Orienteringen er mailet til RMU efter mødet og eventuelle spørgsmål kan tages op på næste RMU-møde.


Region Midtjyllands nye arbejdsmiljøsystem

Der er udfordringer i forhold til det nye arbejdsmiljøsystem, så tidsplanen for implemen-teringen er blevet forsinket. Det er der også sendt en mail om til orientering efter RMU-mødet.


Jonas Dahl takkede afslutningsvist Kirsten Hansen, som har valgt at gå på pension, for hendes store indsats i RMU igennem årene og ønskede hende held og lykke fremover.


Tilbage til toppen