Regions-Medudvalget 30. april 2025 (Dagsorden)
Dagsorden og referater, Regions-MEDudvalget
- Udvalg: Regions-MEDudvalget
- Mødedato: 30. april, 2025 kl. 11:30
- Mødested: Regionshuset Viborg, mødelokale B4, Skottenborg 26
Pkt. tekst
- 1. Mødedeltagere
- 2. Fælles frokost i lokale B4 (kl. 11.30-12.00 - 30 min)
- 3. Godkendelse af dagsorden og referat (kl. 12.00-12.05 - 5 min)
- 4. Konstituering af nyt RMU, godkendelse af forretningsorden og dialog om det kommende samarbejde (kl. 12.05-12.40 - 35 min)
- 5. Ligestilling og integration af psykiatri og somatik (sundhedsreformen) (kl. 12.40-13.25 - 45 min)
- 6. Overordnet status vedrørende arbejdet med sundhedsreformen (kl. 13.25-14.10 - 45 min)
- 7. Pause (kl. 14.10-14.35 - 25 min)
- 8. Retningslinje for særligt kritiske patientsikkerhedsbrist og fire principper for rettidig reaktion på og håndtering af potentielt alvorlige hændelser (kl. 14.35-14.50 - 15 min)
- 9. Økonomi og budget (kl. 14.50-15.00 - 10 min)
- 10. Status på ændring af Region Midtjyllands Trivselsundersøgelses- og Ledelsesevaluerings-koncept (TULE) (kl. 15.00-15.10 - 10 min)
- 11. Drøftelse af forslag til temaer til møde med forretningsudvalget 13. maj 2025 (kl. 15.10-15.15 - 5 min)
- 12. Drøftelse af planlægning af døgnseminar 18.-19. september 2025 (kl. 15.15-15.20 - 5 min)
- 13. Kommunikation fra mødet og planlægning af kommende møder (kl. 15.20-15.25 - 5 min)
- 14. Gensidig orientering, eventuelt og evaluering af mødet (kl. 15.25-15.30 - 5 min)
1. Mødedeltagere
Sagsfremstilling
Ledersiden
Jonas Dahl (regionsdirektør), Anders Kjærulff (koncerndirektør), Poul Michaelsen (koncerndirektør), Henning Voss (hospitalsdirektør, Regionshospitalet Horsens), (Lasse Plougstrup Hansen, hospitalsdirektør, Regionshospitalet Gødstrup), Henrik Larsen (hospitalsdirektør, RH Randers), Mette Bærentsen (sygeplejefaglig direktør, AUH), Ann-Britt Wetche (socialdirektør, Socialområdet), Jimmy Riberholdt (funktionsleder, Socialområdet), Brian Brøndum Møller (hospitalsdirektør, HE Midt), Palle Juelsgaard (Lægefaglig direktør, Præhospitalet), Jannie Falk Bjerregaard (sygeplejefalig direktør, Psykiatrien), Jørn Mørup (direktør, Koncern HR), Louise Antoft (HR-direktør, Koncern HR), Jakob Olesen, (sekretariatschef, Koncern HR, Stab), Rachel Mortensen, (HR-konsulent, Koncern HR, Stab)
Medarbejdersiden
Anja Laursen (kredsformand, DSR Kreds Midtjylland), Karin Vestergaard (regionsformand, Dbio Midtjylland), Jeanett Drasbæk (formand, FOA Silkeborg), Lone Skov (faglig sagsbehandler, 3F, Viborg), Jette Nielsen (regionsformand, Kost og Ernæring), Christina Thisted-Høeg (radiograf, RAR, Hospitalsenhed Midt), Laila Garsdal Petersen (sygeplejerske, DSR, Hospitalsenheden Vest), Jens Boe Krag, (plejer, FOA, Psykiatri), Marianne Østerlund Madsen (sygeplejerske, DSR, AUH), Lene Thorbjørnsen (bioanalytiker, Dbio, Hospitalsenhed Midt), Pia Hedegaard Johnsen (læge, YL, AUH), Henrik Ørskov (sygeplejerske, DSR, Psykiatri), Ole Dam (projektleder, HK, AUH), Peter Hansen (fuldmægtig, DJØF, Regionshuset Viborg), Tanja Lyth (jordemoder, Jordemoderforeningen, AUH), Morten Krogh Christiansen (reservelæge, YL, Regionshospitalet Horsens), Søren Holmgård Knudsen, (ambulancebehandler, FOA, Præhospitalet), Pernille Eriksen (fysioterapeut, Danske Fysioterapeuter, AUH), Helle Larson (civilingeniør, IDA, Regional Udvikling), Peder Appel Würtz (Socialpædagog, Psykiatrien), Majken Mathilde Bæk (lægesekretær, Gødstrup), Louise Brauer (lægesekretær, Social), Alice K.D. Mortensen (sygeplejerske, Regionshospitalet Gødstrup)
Øvrige deltagere
Mette Flemming, personalejurist og Thomadsen Birk, specialkonsulent, begge fra Koncern HR, deltager under punkt 5 og 6 om sundhedsreformen.
Afbud før mødet
Kim Kofod Hansen (udviklingsdirektør, Regional Udvikling),
3. Godkendelse af dagsorden og referat (kl. 12.00-12.05 - 5 min)
Resume
Dagsordenen til mødet godkendes, og det afklares, om der er emner til eventuelt. Referat af RMU-mødet 21. marts 2025 godkendes.
Det indstilles,
at | dagsorden og referat af RMU-mødet 21. marts 2025 godkendes. |
Sagsfremstilling
Dagsordenen til mødet godkendes, og det afklares, om der er emner til eventuelt. Referat af RMU-mødet 21. marts 2025 godkendes (vedlagt).
Bilag
4. Konstituering af nyt RMU, godkendelse af forretningsorden og dialog om det kommende samarbejde (kl. 12.05-12.40 - 35 min)
Resume
Det nyvalgte RMU skal konstitueres på mødet, og i den forbindelse skal der vedtages en forretningsorden. Der lægges op til en kort gruppedrøftelse om, hvilke emner og indsatsområder, der er væsentlige at fokusere på i den kommende tid samt ønsker til samarbejdet/arbejdsformen. Der indledes med en præsentationsrunde.
Det indstilles,
at | RMU konstituerer sig og vedtager en forretningsorden, |
at | deltagerne har mulighed for at komme med foreløbige input vedrørende RMU’s opgaver, ønsker til temaer/drøftelser i den kommende tid samt ønsker til udvalgets samarbejde og arbejdsform og |
at | RMU på døgnseminaret i september kan følge op på drøftelsen på dagens møde. |
Sagsfremstilling
Punktet indledes med en kort præsentationsrunde.
Det nyvalgte RMU skal konstitueres på mødet, og i den forbindelse skal der vedtages en forretningsorden. Der vedlægges udkast til en forretningsorden, som er udformet med afsæt i den hidtidige forretningsorden. Der er tilpasset en enkelt formulering markeret med gult, som afspejler den tidligere beslutning om, at arbejdsmiljøkonferencen afvikles i ulige år.
Derudover vedlægges en oversigt over RMU-medlemmer og suppleanter samt mødeplan for 2025.
RMU har tidligere haft både en oversigt på nettet over faste årlige punkter, herunder RMU's formelle opgaver i henhold til MEDaftalens § 17 ("årshjul"), og en "bruttoliste" af forslag til emner/dagsordenspunkter til kommende RMU-møder (under punktet om "Kommunikation fra mødet og planlægning af kommende møder" på RMU-dagsordener). De er nu samlet under punkt 13, så de fremstår som et samlet overblik over kommende punkter.
Der lægges op til en kort gruppedrøftelse ved bordene om, hvilke emner og indsatsområder, der er væsentlige at fokusere på i den kommende tid samt ønsker til samarbejdet/arbejdsformen i den kommende periode med kort opsamling i plenum.
Der lægges endvidere op til, at der på RMU's døgnseminar 18.-19. september kan følges op på drøftelsen på dagens møde vedrørende ønsker til emner/indsatsområder og samarbejde/arbejdsform i den kommende tid.
MED- og Arbejdsmiljøaftale for Region Midtjylland og andet relevant materiale kan findes på MED-hjemmesiden: https://www.medarbejder.rm.dk/arbejdsmiljo/med-udvalg/
Alle interesserede kan abonnere på RMU-dagsordener, så de automatisk får besked, når der frigives dagsorden/referat. Det kan man gøre via nedenstående link (tryk på abonner i højre hjørne under dagsorden og referater): https://www.medarbejder.rm.dk/arbejdsmiljo/med-udvalg/regions-medudvalget/dagsordener-og-referater-rmu/
Bilag
5. Ligestilling og integration af psykiatri og somatik (sundhedsreformen) (kl. 12.40-13.25 - 45 min)
Resume
Det er nationalt besluttet, at der skal ske en ligestilling og integration af psykiatri og somatik. Et forslag om den overordnede organisering af psykiatri og somatik fremadrettet er sendt i høring hos alle HMU'er og relevante LMU'er fra den 3. til den 28. april.
RMU modtog ligeledes høringsmaterialet den 3. april. På dette møde skal RMU afgive bemærkninger til høringsmaterialet.
Det indstilles,
at | RMU orienteres om forslaget til overordnet organisering af psykiatri og somatik fremadrettet samt de indkomne høringssvar, og |
at | RMU har mulighed for at stille spørgsmål, drøfte og give bemærkninger til høringsmaterialet, og bemærkningerne vil indgå i det videre arbejde og den politiske proces. |
Sagsfremstilling
Det er nationalt besluttet, at der skal ske en ligestilling og integration af psykiatri og somatik, og at ledelsen af psykiatri og somatik skal organiseres tættere sammen. På den baggrund er der udarbejdet et forslag om den overordnede organisering af psykiatri og somatik fremadrettet. Forslaget er sendt i høring hos alle HMU’er og relevante LMU’er fra den 3. til den 28. april 2025. RMU modtog ligeledes høringsmaterialet den 3. april og har på mødet den 30. april mulighed for at afgive bemærkninger til høringsmaterialet, der vil indgå i det videre arbejde og den politiske proces.
Høring om overordnet organisering af psykiatri og somatik fremadrettet
Som det fremgår af vedlagte høringsbrev er direktionens ambition, at der bliver tale om en reel integration af psykiatri og somatik. Det betyder, at integrationen går begge veje – det er ikke Psykiatrien, der integreres i somatikken. Og det betyder, at der skal etableres ”et fælles tredje” med fælles udvikling på tværs af psykiatri og somatik til gavn for patienterne. Samtidig med omorganiseringen skal de faglige ambitioner og udviklingskraften inden for de psykiatriske specialer fastholdes.
På den baggrund har en styregruppe med repræsentanter fra de fem somatiske akuthospitaler og Psykiatrien udarbejdet forslaget til implementering af ligestilling og integration af psykiatri og somatik i Region Midtjylland.
Forslaget retter sig mod den overordnede organisering af psykiatri og somatik fremadrettet. Når regionsrådet har truffet beslutning om de overordnede linjer i organiseringen, vil der i efteråret blive arbejdet med at få de praktiske rammer på plads, så den nye organisering kan træde i kraft pr. 1. januar 2026. Og derefter vil ledere og medarbejdere for alvor tage fat på at udvikle et miljø, hvor man på tværs af somatik og psykiatri arbejder tættere sammen om "et fælles tredje" til gavn for patienterne.
Punktet opdateres løbende med høringssvar
Høringssvar fra HMU’er vedlægges løbende som bilag til punktet. Høringssvar fra LMU’er vedlægges HMU-høringssvarene. HMU-formandskaberne har haft ansvaret for at videresende materialet til relevante LMU’er.
MED-udvalgenes høringssvar er markeret med et tal foran navnet, mens høringssvar fra andre parter er markeret med et bogstav.
Baggrund
Mennesker med både psykisk og somatisk sygdom har ofte komplekse forløb med behov for samtidige indsatser fra både psykiatri og somatik. Som et led i Sundhedsreformen fra november 2024 er det besluttet, at organiseringen af sundhedsvæsnet i højere grad skal tage højde for dette. Dette skal blandt andet ske via en ligestilling og integration af psykiatri og somatik.
Bilag
6. Overordnet status vedrørende arbejdet med sundhedsreformen (kl. 13.25-14.10 - 45 min)
Resume
Der gives en orientering om overordnet status vedrørende arbejdet med sundhedsreformen.
Det indstilles,
at | RMU får en orientering om overordnet status vedrørende arbejdet med sundhedsreformen med mulighed for spørgsmål og bemærkninger. |
Sagsfremstilling
Direktionen orienterer om overordnet status vedrørende arbejdet med sundhedsreformen. Der vil være mulighed for at stille spørgsmål og komme med bemærkninger.
8. Retningslinje for særligt kritiske patientsikkerhedsbrist og fire principper for rettidig reaktion på og håndtering af potentielt alvorlige hændelser (kl. 14.35-14.50 - 15 min)
Resume
HMU på Aarhus Universitetshospital har på et møde den 27. januar 2025 drøftet den regionale retningslinje for særligt kritiske patientsikkerhedsbrist, herunder fire principper for rettidig reaktion på og håndtering af potentielt alvorlige hændelser. Det er aftalt med RMU-formandskabet, at der lægges op til en kort drøftelse af de fire principper med fokus på sammenhængen i forhold til MED-aftalens §2.
Det indstilles,
at | RMU drøfter de fire principper for rettidig reaktion på og håndtering af potentielt alvorlige hændelser med fokus på sammenhængen i forhold til MED-aftalens §2. |
Sagsfremstilling
Koncernledelsen udsendte den 5. marts 2024 fire principper til hospitalernes hovedfunktionspostkasser. De fire principper blev udarbejdet som led i opfølgningen på mave-tarmkræftsagen og drøftet med regionsrådet.
HMU på Aarhus Universitetshospital drøftede på et møde den 27. januar 2025 den regionale retningslinje for særligt kritiske patientsikkerhedsbrist, herunder fire principper for rettidig reaktion på og håndtering af potentielt alvorlige hændelser, med henblik på at komme med anbefalinger om mulige tiltag i forbindelse med udbredelse og implementering.
De fire principper
- Mistanke om alvorlige problemer/udfordringer skal anerkendes og undersøges, også når man er i tvivl om, hvor alvorligt det står til. Det er dem, der er tættest på problemet, der skal tage fat i det.
- Problemet skal ses i et bredt perspektiv. Hvad er sandsynlige konsekvenser for patienter, medarbejdere og ledere, andre hospitaler/enheder, andre regioner eller samarbejdsparter. Der, hvor problemet opdages, skal man ikke kun se på egen del af problemet men søge hjælp til en bredere vurdering af problemet.
- Man skal sikre sig, at de rette er involveret - og at de forstår alvoren i problemet. Der skal være en særlig bevidsthed om kommunikation op ad i systemet på alle niveauer i organisationen. Koncernledelsen inklusive direktionen skal have en særlig bevidsthed om, hvornår regionsrådet skal involveres.
- Det er vigtigt, at der er stor opmærksomhed på tidsfaktoren, så information om et problem hurtigt videregives, også selv om der i første omgang ikke er klarhed over alle aspekter. Det er således målet, at alle relevante led i informationskæden er underrettet forud for, at problemet eller dele af det omtales i medierne, og medieomtalen vil ofte ske tidligt i forløbet. Det kan være patienter eller medarbejdere, der udtaler sig eller journalister, der har skaffet oplysninger gennem aktindsigter m.m. Nogle gange er det kun en overfladisk præsentation af problemet eller en enkelt vinkel, der bliver beskrevet i medierne.
Det er aftalt med RMU-formandskabet, at der lægges op til en kort drøftelse af de fire principper for rettidig reaktion på og håndtering af potentielt alvorlige hændelser - med fokus på sammenhængen i forhold til MED-aftalens §2, jf. nedenstående.
Det bemærkes, at de fire principper på ingen måde skal opfattes som en begrænsning af ytringsfriheden, som er ubetinget, og principperne er i overensstemmelse med MED-aftalens § 2 stk. 1, hvoraf det fremgår:
"2: at Region Midtjylland støtter en virksomhedskultur, hvor det er legitimt og velkomment at henlede opmærksomheden på problemer, og hvor der er lydhørhed fra ledelsen, når der er problemer. Problemerne løses i et nært samarbejde mellem ledere og medarbejdere.
3: at i Region Midtjylland har både ledere og medarbejdere, der kommer ud for forhold, der skal anfægtes, pligt til at gå til den nærmeste overordnede. Medarbejderne vil også i disse situationer kunne inddrage deres tillidsrepræsentant/arbejdsmiljørepræsentant. Ved forhold af særlig alvorlig karakter er lederen og medarbejderen/tillidsrepræsentanten/arbejdsmiljørepræsentanten desuden forpligtet til at følge, hvorvidt henvendelsen fører til handling - og i modsat fald gå videre op i ledelsessystemet."
Baggrund
I forbindelse med implementering af det tværregionale samarbejde om patientsikkerhed har de fem regioner udviklet en tværregional alarmeringskæde for kritiske brist på patientsikkerheden. Alarmeringskæden blev godkendt af Forum for Kvalitet den 28. november 2023. Forum for Kvalitet er nedsat af sundhedsdirektørerne og deltagerkredsen er hver af de 5 regioners vicedirektør for Kvalitet med sekretariatsbetjening af Danske Regioner.
Som en del af opgaven med at udvikle en tværregional alarmeringskæde, har regionerne på opdrag af sundhedsdirektørkredsen desuden etableret hvert sit regionale beredskab for patientsikkerhed. Således blev den regionale retningslinje for håndtering af særligt kritiske patientsikkerhedsbrist i Region Midtjylland udarbejdet og ledelsesgodkendt i 2022, og kan tilgås i e-Dok. Link: Håndtering af særligt kritiske patientsikkerhedsbrist, regional retningslinje
Den regionale retningslinje anviser, at alle ansatte har pligt til at kontakte nærmeste leder eller risikomanager ved situationer, som kan være særligt patientkritiske.
I forbindelse med arbejdet med syvpunksplanen efter kræftsagen er retningslinjer for introduktion af nyt personale på afsnit, i afdelinger og på hospitaler revideret, således at det fremgår at også alle nye medarbejdere skal kende til retningslinjen for håndtering af særligt kritiske patientsikkerhedsbrist.
De fire principper for rettidig reaktion på og håndtering af potentielt alvorlige hændelser er indskrevet i indledningen til den regionale retningslinje, således at alle nyansatte får kendskab til de fire principper.
Til orientering drøftede RMU 24. april 2023 7-punkts-planen og 24. august 2023 opfølgning om status på 7-punktsplan. Endelig var der en drøftelse af 7-punktsplanen på mødet 10. oktober 2023 på mødet mellem forretningsudvalget og RMU.
9. Økonomi og budget (kl. 14.50-15.00 - 10 min)
Resume
Der orienteres på mødet om status for budgetprocessen for Budget 2026. RMU drøfter input til budget 2026.
Det indstilles,
at | RMU drøfter input til budget 2026. |
Sagsfremstilling
Regnskabet for 2024 blev i overordnede træk præsenteret for RMU på mødet den 21. marts 2025 og behandles af forretningsudvalget og regionsrådet på møderne i april.
Der orienteres på mødet om status for budgetprocessen for Budget 2026.
Der lægges op til at drøfte et forslag om, at RMU tilkendegiver opbakning til budgetforslaget om at prioritere midler til en forstærket indsats for at udbrede fleksibel og digital understøttet vagtplanlægning. Målet er at understøtte de lokale vagtplanlæggere ved at uddanne et korps af vagtplanlæggere tilbundsgående i alle systemets muligheder og desuden sikres viden om overenskomster og aftaler. Korpset, der forventes at komme til at bestå af erfarne vagtplanlæggere, skal efterfølgende implementere vagtplan systemets mange muligheder på alle regionens arbejdspladser og sikre at alle lokale vagtplanlæggere får kendskab til systemets muligheder og dermed sikrer, at alle regionens medarbejdere får adgang til at gøre brug af den fleksibilitet, som systemet kan underbygge.
Det er aftalt med RMU-formandskabet, at forslaget præsenteres og motiveres på medarbejdersidens formøde.
RMU-næstformandskabet inviteres til Budgetseminar 2 den 25. juni 2025.
10. Status på ændring af Region Midtjyllands Trivselsundersøgelses- og Ledelsesevaluerings-koncept (TULE) (kl. 15.00-15.10 - 10 min)
Resume
Direktionen har på mødet 5. juni 2024 godkendt rammen for ændring af Region Midtjyllands Trivselsundersøgelses- og Ledelsesevalueringskoncept (TULE). Det reviderede koncept skal være klar september 2026. Udviklingsarbejdet er forankret i Koncern HR, Organisation og Ledelse, der løser opgaven i samarbejde med Koncern Kvalitet, DEFACTUM. RMU får på mødet en status på arbejdet og mulighed for at komme med input.
Det indstilles
at | RMU tager status på arbejdet med ændring af TULE-konceptet til efterretning med mulighed for spørgsmål og input og |
at | RMU tager til efterretning, at der nedsættes en dialoggruppe, hvor der også indgår medarbejderrepræsentanter. |
Sagsfremstilling
I forbindelse med ændringen af TULE-konceptet, godkendte direktionen på mødet 5. juni 2024:
- at der arbejdes videre med et fælles koncept til måling af trivsel og motivation i hele regionen, der gennemføres hvert 3. år,
- at en ændring af spørgerammen, herunder om spørgsmål om trivsel og ledelse skal skilles ad, indgår i arbejdet, og
- at der arbejdes med at udvikle et koncept, der kan tilpasses det enkelte afsnits behov i forhold til agilitet (løbende og tidstro målinger), spørgsmål og proces.
Det reviderede TULE-koncept skal være klar september 2026. Udviklingsarbejdet er forankret i Koncern HR, Organisation og Ledelse. Opgaven løses i samarbejde med Koncern Kvalitet, DEFACTUM, og der er nedsat en projektgruppe.
RMU fik en orientering om den fremadrettede proces for ændringen af TULE-konceptet på mødet 12. september 2024. Der var opbakning til det videre arbejde med planerne. Input fra mødet er videreformidlet til Koncern HR og Koncern Kvalitet og indgår i det videre arbejde. RMU ønskede at høre mere om det reviderede koncept senere i processen. RMU får en status på mødet 30. april 2025 med mulighed for at stille spørgsmål og komme med input.
Status på arbejdet er følgende:
Der er indhentet input fra de øvrige regioner i forhold til, hvordan de laver målinger af trivsel og ledelse. Tilbagemeldingerne fra de andre regioner viser, at der er forskel i hyppighed, spørgeramme, antal spørgsmål og system til indsamling af data. Der er modtaget svar fra alle regioner undtagen Region Sjælland. På baggrund af tilbagemeldingerne er der udarbejdet vedlagte overblik over de enkelte regioners ramme for trivsels- og ledelsesundersøgelser.
Erfaringerne fra de øvrige regioner indgår i det videre arbejde, herunder vil den systemmæssige understøttelse blive undersøgt nærmere.
Region Midtjylland/de lokale arbejdspladser er forpligtet til mindst hvert tredje år at foretage målinger af medarbejdernes tilfredshed og trivsel, herunder det psykiske arbejdsmiljø. Målingerne kan ske i tilknytning til den lovpligtige APV. RMU aftaler retningslinjer for indhold og opfølgning på målingerne, medmindre andet aftales jf. MED-aftalen og Aftale om Trivsel og Sundhed §3.
Projektgruppen har på baggrund af ovenstående identificeret følgende formål for et revideret TULE-koncept, der blev præsenteret for HR-chefkredsen på mødet 12. marts 2025:
- Et væsentlig formål med målinger af trivsel og ledelse er at leve op til MED-aftalens forpligtelse om mindst hvert tredje år at foretage målinger af medarbejdernes tilfredshed og trivsel.
- Et andet væsentligt formål er at tilvejebringe datagrundlag for lokale dialoger med fokus på, hvad der aktuelt er vigtigt lokalt.
- Et tredje formål er at få et samlet overblik over trivsel i regionen. Herunder også at identificere afdelinger med behov for særlig indsats.
- Et fjerde formål er at fremme rekruttering og tilknytning og brande Region Midtjylland som en attraktiv arbejdsplads.
- Endelig er der et ønske om data til brug for den enkelte leders udvikling, der bruges i et personligt udviklingsforløb.
For at imødekomme ovenstående formål har der været fokuseret på to typer målinger:
Regionale målinger af trivsel og ledelse
Hvert 3. år gennemføres en måling af trivsel og ledelse på tværs af regionen på én gang, hvor spørgsmålene er faste. Laveste niveau for resultater er afdelingsniveau (i det nuværende TULE-koncept er det afsnitsniveau). Formålet er overordnet at overholde forpligtelsen i MED-aftalen og at skabe et samlet overblik over trivsel og ledelse i regionen. Målingen vil ikke kræve mange ressourcer i enhederne, da der ikke skal leveres lister, der angiver, hvor hver enkelt medarbejder arbejder, og hvilken leder medarbejderen referer til (som i det nuværende TULE-koncept). Der skal heller ikke følges op på resultaterne i afsnittene. Begrænsningen ved konceptet er, at det i mindre grad understøtter lokal udvikling.
Lokale, agile målinger af trivsel og ledelse
Agile og tidstro målinger af trivsel og ledelse på afsnitsniveau vil give de lokale enheder stor indflydelse på, hvad der spørges om og hvornår. Formålet er at tilvejebringe data, der meningsfuldt kan understøtte det lokale arbejde med udvikling af trivsel.
Det vil kræve ressourcer på afsnitsniveau at gennemføre målingerne. Begrænsning ved konceptet er, at det ikke kan bruges til sammenligninger/vurderinger af trivslen på tværs af organisationen, da målingerne vil indeholde forskellige spørgsmål og vil blive gennemført på forskellige tidspunkter.
HR-chefkredsen drøftede på mødet 12. marts 2025 forslaget om, at det nuværende TULE-koncept erstattes af et koncept, der består af to typer målinger. I kredsen var der stor opbakning til lokale, agile og tidstro målinger af trivsel og ledelse på hospitalsafsnitsniveau, mens der generelt blev stillet spørgsmålstegn ved behovet for og formålet med én fællesregional måling af trivsel, motivation og ledelse hvert tredje år på hver koncernenhed og afdeling svarende til hospitals- og afdelingsniveau. Input fra HR-cheferne indgår i det videre arbejde.
Nedsættelse af en dialoggruppe
Med henblik på sparring og kvalificering af oplæg til et ændret koncept og for at sikre følgeskab og forankring i organisationen nedsættes en dialoggruppe.
Dialoggruppen består af 2 HR-chefer, 1 afdelingsleder og 2 funktionsledere og 3 arbejdsmiljøkoordinatorer. For at sikre bred repræsentation er der ved sammensætning af dialoggruppen taget hensyn til enhedsstørrelse og geografi. HR-chefkredsen har været behjælpelig med udpegning af medlemmer.
RMU inviteres til at deltage med et par medarbejderrepræsentanter.
Dialoggruppen forventes at holde det første møde i maj 2025.
Projektgruppen er ansvarlig for, efter drøftelse og sparring med dialoggruppen, at udarbejde et forslag til revideret koncept for måling af trivsel og ledelse i Region Midtjylland. Projektgruppen sikrer, at direktionen, RMU og HR-chefkredsen orienteres om status på udvikling af konceptet og får mulighed for at komme med input til det reviderede koncept, inden det endelig besluttes
og kan tages i brug september 2026. I det videre arbejde vil erfaringer og ønsker fra enhederne til lokale, agile koncepter indgå.
Arbejdet i projekt- og dialoggruppe fokuserer bl.a. på:
- Formål med TULE og i hvilket omfang det tilgodeses ved de foreslåede koncepter.
- En ændring af spørgerammen, herunder, om spørgsmål om trivsel og ledelse skal adskilles.
- Eventuel mulighed for at få data fra måling af trivsel og ledelse på BI-portalen, så de kan sammenlignes med data om sygefravær, personaleomsætning o.a.
- De muligheder, der ligger i det nye APVsystem SafetyNet i form af trivselsmodulet.
11. Drøftelse af forslag til temaer til møde med forretningsudvalget 13. maj 2025 (kl. 15.10-15.15 - 5 min)
Resume
Forslag til temaer på mødet med forretningsudvalget godkendes.
Det indstilles,
at | forslag til temaer på mødet med forretningsudvalget godkendes. |
Sagsfremstilling
RMU drøfter, hvilke temaer der skal lægges op til at fokusere på i forbindelse med mødet med forretningsudvalget den 21. maj 2024.
Forslag:
1. Status og dialog om strukturreformen
2. Orientering om og drøftelse af Region Midtjyllands økonomi og input til budgetprocessen (formelt obligatorisk punkt)
12. Drøftelse af planlægning af døgnseminar 18.-19. september 2025 (kl. 15.15-15.20 - 5 min)
Resume
Forslag til temaer på RMU's døgnseminar 18.-19. september 2025 drøftes.
Det indstilles,
at | forslag til temaer på døgnseminaret drøftes. |
Sagsfremstilling
Der afvikles RMU-døgnseminar 18.-19. september 2025. HMU-formandskaberne og én arbejdsmiljørepræsentant fra hvert HMU inviteres til at deltage i temadrøftelser om torsdagen med mulighed for at deltage i middagen og socialt samvær efterfølgende. RMU afvikler sit ordinære møde om fredagen.
Forslag til temaer på døgnseminaret drøftes.
Der er tidligere lagt op til at fokusere på følgende temaer:
- Status vedrørende arbejdet med sundhedsreformen (eventuelt med deltagelse af HMU-formandskaber)
- Tema om inspiration og erfaringsudvikling om OK24-initiativet ’Sammen om udvikling af de regionale arbejdspladser’ (i forlængelse af dialogkonference 10. januar og RMU-møde 21. marts 2025)
- Årlig arbejdsmiljødrøftelse med baggrund i Arbejdsmiljøredegørelse 2024
Døgnseminaret afvikles i år på Skanderborg Hus. Link: https://www.hotelskanderborghus.dk/
Der lægges op til, at RMU-formandskabet og Koncern HR får ansvar for den videre praktiske planlægning af døgnseminaret.
RMU-repræsentanterne er også velkomne til at sende input/forslag til temadrøftelser efter RMU-mødet.
13. Kommunikation fra mødet og planlægning af kommende møder (kl. 15.20-15.25 - 5 min)
Resume
Mødeafviklingen drøftes med henblik på videreformidling af relevante informationer fra mødet til HMU´erne.
Det indstilles,
at | mødeafviklingen drøftes med henblik på videreformidling af relevante informationer til HMU'erne og |
at | de foreløbige punkter til kommende RMU-møder tages til efterretning. |
Sagsfremstilling
Det drøftes, hvilke informationer fra mødet RMU ønsker at videreformidle til HMU'erne, MidtNyt mv.
Der foreligger foreløbigt følgende "bruttoliste" med forslag til emner/dagsordenspunkter til de kommende RMU-møder:
- Overordnet status vedr. arbejdet med Sundhedsreformen, herunder MEDindflydelse i sundhedsudvalg (fast emne på kommende møder)
- Dialog om afvikling af 1. maj (og grundlovsdag) med afsæt i data for aktivitetsniveau (juni-mødet, når nye data foreligger)
- Temadrøftelse om diversitet og mangfoldighed med oplæg af jordemoder Camilla Tved (juni-mødet)
- Opdatering af Politik for billed- og lydmedier og Patienten i pressen/GDPR (juni-mødet)
- Orientering og dialog om ”Hvordan har du det?" 2025 (undersøgelse hver 4. år af midtjydernes sundhed, sygelighed og trivsel - led i den nationale sundhedsprofil, hvor i alt 300.000 borgere spørges)
- Temadrøftelse og inspiration til arbejdet med transformation
- Rekruttering og tilknytning (løbende med fokus på forskellige perspektiver)
- Tema om registrering af aktiviteter/data, der kan opleves som "overvågning", henunder evaluering af retningslinjer/politik
- Drøftelse af regulering af nikotinprodukter (anmodning fra HMU-formandskabet for Hospitalsenhed Midt)
Årlige faste punkter til RMU-møder:
- Økonomi, budget og regnskab (på hvert møde, proces for MED-inddragelse Q1)
- Møder forretningsudvalget/RMU (Q1 og Q4 - maj og oktober)
- Årlig drøftelse af status på arbejdsmiljøområdet inkl. årlig afrapportering om sager fra Arbejdstilsynet samt redegørelse om indsatsen mod vold, mobning og chikane (Q3 - døgnseminar)
- Socialt Kapitel - generel og overordnet drøftelse iht. rammeaftalen (Q2)
- Årlig drøftelse af status vedr. sygefraværsstatistik, jf roller og ansvar ifm sygefravær (Q2)
- Orientering om status vedrørende indførelse af sporbarhed/lokalisering af medarbejdere (sammenhæng til ovennævnte tema om registrering af aktivitet/data, der kan opleves som "overvågning"