Dagsordener og referater Regions-MEDudvalget
Dagsordener og referater vises her og i First Agenda. Dagsordener kan ses senest 1 uge før mødet.
Dagsorden og referater, Regions-MEDudvalget
til
mødet i
den 19. januar 2022 kl. 14:00
i Afholdes som videomøde
1. Mødedeltagere
Sagsfremstilling
Ledersiden
Pernille Blach Hansen (regionsdirektør), Ole Thomsen (koncerndirektør), Anders Kjærulff (koncerndirektør), Lisbeth Holsteen Jessen (hospitalsdirektør, Regionshospitalet Horsens), Poul Michaelsen (hospitalsdirektør, Hospitalsenheden Vest), Mette Fjord Nielsen, sygeplejefaglig direktør, Hospitalsenhed Midt), Kim Kofod Hansen (udviklingsdirektør, Regional Udvikling), Tina Ebler (hospitalsdirektør, Psykiatrien), Lone Winther Jensen (lægefaglig direktør, Regionshospitalet Randers), Nina D. Søndergaard (oversygeplejerske, Regionshospitalet Randers), Ann-Britt Wetche (socialdirektør, Socialområdet), Ditte Hughes, (vicedirektør, Koncern HR), Jørn Mørup (vicedirektør, Koncern HR), Jakob Olesen, (sekretariatschef, Koncern HR, Stab), Rachel Mortensen, (HR-konsulent, Koncern HR, Stab).
Medarbejdersiden
Anja Laursen (kredsformand, DSR), Karin Vestergaard (regionsformand, Dbio), Nethe Lunden (faglig sekretær, 3F), Rene Lodal Christensen (socialpædagog, Granbakken), Jette Nielsen (regionsformand, KOST), Christina Thisted-Høeg (radiograf, RAR, Hospitalsenhed Midt), Heidi Glud Christensen (SOSU, FOA, Regionshospitalet Randers), Laila Garsdal Petersen (sygeplejerske, DSR, Hospitalsenheden Vest), Jens Krag, (plejer, FOA, Psykiatri), Niels Jørgen Nielsen (sygeplejerske, Regionshospitalet Horsens), Lene Thorbjørnsen (bioanalytiker, Dbio, Hospitalsenhed Midt), Alexander d`Amore (reservelæge, AUH), Henrik Ørskov (sygeplejerske, DSR, Psykiatri), Mette Højbjerg Skjødt (lægesekretær, Regionshospitalet Viborg), Helle Maibritt Jørgensen (telefonist, Aarhus Universitetshospital), Peter Hansen (fuldmægtig, Regionshuset Viborg), Tanja Lyth (jordemoder, AUH), Kirsten Hansen (sygeplejerske, Aarhus Universitetshospital), Morten Krogh Christiansen (reservelæge, Regionshospitalet Horsens), Heidi Hoffmann Bested (ergoterapeut, Social), Susanne Andersen (suppleant for Jette Ohlsen, sektorformand, SOSU), Nanna Skovgaard Sørensen (suppleant for Holger Lyngklip Strøm)
Afbud før mødet
Poul Blaaberg (hospitalsdirektør, Aarhus Universitetshospital), Holger Lyngklip Strøm (geolog, IDA, Regional Udvikling).
2. Godkendelse af dagsorden og referat (kl. 14.00-14.05 - 5 min)
Resume
Dagsordenen godkendes, og det afklares, om der er emner til eventuelt. Referat af det ordinære RMU-møde 8. december 2021 godkendes.
Det indstilles,
at | dagsorden godkendes og |
at | referat af RMU-mødet 8. december 2021 godkendes. |
Sagsfremstilling
Dagsordenen til mødet godkendes, og det afklares, om der er emner til eventuelt. Referat af det ordinære møde den 8. december 2021 godkendes.
Beslutning
Der var en præcisering til referatet af 8. december 2021 til punkt 13. om kommunikation for mødet, hvor der står: "RMU fik en orientering om status for arbejdet med den nye lægelige mellemlederfigur som følge af overenskomsten. Man vil drøfte tilsvarende overenskomst-implementering i forhold til sygeplejefaglige ledere, når man kommer længere i arbejdet".
Det er formuleret lidt for smalt, så det ser ud som om, at vi kun ser på konsekvenserne af overenskomsten for læger og sygeplejersker. Vi ser bredere på det - også i forhold til andre sundhedsfaglige ledere.
Dagsorden og referat af det ordinære møde 8. december 2021 blev herefter godkendt.
Det blev fra medarbejderside bemærket, at i forhold til drøftelsen på sidste RMU-møde om seniorordninger, så savnes der fortsat eksempler på hjemmesiden på, hvordan man kan indgå senioraftaler. Eksemplerne er der, men de kan være lidt vanskelige at finde, så Koncern HR vil se på hjemmesiden igen.
3. Status vedrørende COVID-19 (Kl. 14.05-14.25 - 20 min)
Resume
Der vil blive givet en orientering omkring status vedrørende COVID-19.
Det indstilles,
at | status vedrørende COVID-19 tages til efterretning med mulighed for dialog. |
Sagsfremstilling
Der vil på mødet blive givet en orientering omkring status vedrørende COVID-19.
Beslutning
Ole Thomsen orienterede om status på COVID-19. Der er pt. 97 indlagte og heraf 10 på intensiv. Et relativt højt tal i forhold til, hvad vi har set tidligere. Der er fortsat tale om et presset hospitalsvæsen med ledige stillinger, sygefravær og mange patienter. Hospitaler-ne har fokus på at komme i gang med at lave mere planlagt aktivitet i de kommende måneder, og der afvikles kapacitetskonferencer efter behov. Hospitalerne er dog langt fra at kunne begynde at tage ventelister.
Poul Michaelsen orienterede om, at trykket på covidområdet er vigende. Presset er størst på det akutte område. Kombinationen af akut aktivitet og mangel på personale har bevir-ket, at Hospitalsenheden Vest har fået et straks påbud, som der er arbejdet grundigt med. Det har givet anledning til politisk dialog, da et af de redskaber, som Hospitalsenhe-den Vest bad om at benytte, var midlertidig lukning af akutklinikken i Ringkøbing. Der er arbejdet med påbuddet i rigtig god dialog med MED-system, inkl. TR, FTR, AMIR, TRIO og LMU. Genindførelse af behandlingsgarantien kommer ikke til at berøre Hospitalsenheden Vests aktivitet de kommende måneder, da man er rigeligt optaget af at skulle flytte og tage vare om de akutte patienter.
Lisbeth Holsteen Jessen orienterede om, at noget af det, der fyldte på Regionshospitalet Horsens før jul, var covidberedskaber. Det lykkedes at få etableret covidberedskaber til intensiv, medicin og akut frivilligt langt hen ad vejen. Det har ikke været nødvendigt at aktivere beredskabet endnu. Julen forløb i det store og hele fredeligt med undtagelse af intensiv, som var belastet i hele regionen. Noget af det, som presser lige nu, er syge medarbejdere, som er smittet i deres omgangsfære. Hospitalet begynder at overveje, hvornår man kan skrue op for den planlagte aktivitet. Der handler det ikke så meget om covidpatienter, men i højere grad om, hvordan man får afbødet vakancer. Hospitalets indsats omkring "sammen om opgaven" begynder at kunne ses.
Tina Ebler orienterede om, at 19 af de indlagte covidpatienter i Region Midtjylland er ind-lagt i psykiatrien. De er ikke indlagt på grund af covid, men fordi de er psykisk syge og også har covid. Det er tre afdelinger, som rummer de 19 patienter. På den ene afdeling er 14 medarbejdere sygemeldt med covid. Beredskabsplanen har været aktiveret i janu-ar, hvor man har hjulpet på tværs af afdelingerne. Der kommer flere covidpatienter ind i psykiatrien, fordi en del af patienterne ikke er vaccineret.
Opsummering af bemærkninger og spørgsmål fra mødedeltagerne:
• I Region Midtjylland har der været udfordringer med medarbejdere, som ikke har kunnet levere coronapas. Bekymringen er, om vi kan levere lighed i håndteringen af disse medarbejdere. De bliver i første omgang sendt hjem uden løn i henhold til de politiske retningslinjer. Der blev henvist til et konkret eksempel med en medar-bejder, som ikke kan vaccineres og heller ikke få foretaget COVID-19 test på grund af angst og derfor ikke kan levere coronapas.
• Jørn Mørup opfordrede til, at man henvender sig til Koncern HR (Nina Skarum eller Jørn Mørup) med konkrete sager omkring manglende coronapas. Retningslinjerne for coronapas er sendt ud, og der har været en del interesse i pressen. Vi har haft behov for at sende 5-10 personer hjem, og det har typisk været situationer, hvor coronapasset ikke har været gyldigt, fordi testen ikke har været fornyet. Der er regler om fritagelse for coronapas, som man kan få gennem sin bopælskommune ved henvendelse til Borgerservice.
• Det er svært med en direkte henvendelse til Koncern HR, da eksemplet er tilgået via de sociale medier og ikke gennem en direkte henvendelse. Det væsentlige er, at der bliver ensartethed i håndteringen. Det er fint nok, at man har politisk og personalemæssig hjemmel til at sende medarbejdere hjem, som ikke kan fremvi-se coronapas. Bekymringen går på den lange bane. Det kan være en politisk, reli-giøs eller angstmæssig situation, som gør, at man ikke tør blive testet, fordi man kan blive smittet med et eller andet. Der er væsentlig forskel på, om en medar-bejder bliver opsagt eller bortvist fra en stilling på grund af fx samarbejdsvanske-ligheder eller fordi man ikke vil lade sig teste. Kan vi på en eller anden måde sikre en ensartet, så alle medarbejdere bliver behandlet på samme måde?
• Jørn Mørup oplyste, at ham bekendt var der ikke afskediget nogen i Region Midtjylland på grund af manglende coronapas. Der er alene hjemsendt medarbej-dere, som skulle have fornyet deres coronapas. Vi forsøger at skabe ensartethed, og spørgsmålene omkring coronapas er gået til den samme personalejurist, netop for at stå ensartet på tværs af regionen, men der vil også være tale om en kon-kret vurdering i den enkelte sag.
• Det kommer nok til at fylde mere med coronasygt personale og personale med nære kontakter. I den situation kan medarbejderen føle sig presset mellem sin sy-ge familie/henstillingerne fra smitteopsporing og sin arbejdsgiver i forhold til at møde ind på arbejde. Der er lagt op til, at der ikke kommer en regional retnings-linje i forhold til selvtest på hospitalerne, men at man lokalt finder en måde at an-vende dem på. En bekymring kan være, om man i en presset situation vil tage selvtest ind for at sikre, at vi ikke får smitte med ind på hospitalerne. Det skal jo være et frivilligt tilbud.
• Jørn Mørup orienterede om, at der har netop været møde med HR-/personalecheferne, hvor de drøftede hjemmetest på baggrund af en drøftelse i hygiejneorganisationen. Sundhedsstyrelsen har sagt god for, at vi kan bruge hjemmetest som et redskab. Hjemmetesten kan tages både hjemme og på ar-bejdspladsen afhængig af testtyperne, som er forskellige. Det kan fx være en fordel at tage testen hjemme, så man er fri for at bruge tid på transport til ar-bejdspladsen, hvis man viser sig smittet. Fordi testtyperne er forskellige kan man ikke lave en ens model for hele regionen. Arbejdsgiveren vil ikke forlange hjem-metest, det er et tilbud.
• Der er uklarheder omkring coronapas til de gravide, som ikke har kunnet nå at blive vaccineret tredje gang. De har ikke kunnet få tredje stik, inden de blev gra-vide, og nu viser det sig, at der er risiko for fosterskader, hvis man bliver co-ronasmittet. I første og anden omgang skulle man ikke arbejde med patientnære opgaver fra uge 28 og fremefter.
• Lone Winther oplyste, at vi endnu ikke ved noget om omicron og de gravide. De gravides bekymring er helt forståelig. Vi ved noget om delta. Alfa- og beta-varianten havde ikke påvirkning i forhold til de gravide. Det forventer vi heller ik-ke, at omicron har, men vi ved det ikke endnu. Vi må have Sundhedsstyrelsen på banen for at sige noget om det.
• Pernille Blach Hansen konkluderede, at vi tager spørgsmålet med videre og får det afklaret og sendt svar ud i organisationen.
Konklusion
Orientering om status vedrørende COVID-19 og coronapas blev taget til efterretning.
(Med hensyn til graviditet henvises til Koncern HR's hjemmeside om corona under fanen "Jeg er gravid – hvordan skal jeg forholde mig?": https://www.rm.dk/om-os/organisation/koncern-hr/lon--og-personaleforhold/retningslinjer/medarbejderforhold-i-forbindelse-med-coronavirus/)
5. Orientering om regional handleplan for bæredygtighed (Kl. 14.55-15.10 - 15 min inkl 5 min pause)
Resume
I forlængelse af bæredygtighedsstrategien er der udarbejdet en 2-årig regional handleplan for bæredygtighed, der blev godkendt på regionsrådsmøde d. 15. december. På mødet gives en kort orientering om status på arbejdet med den regionale handlingsplan for bæredygtighed.
Det indstilles,
at | orienteringen om status på den regionale handleplan for bæredygtighed tages til efterretning. |
Sagsfremstilling
I forlængelse af bæredygtighedsstrategien, er der udarbejdet en 2-årig regional handleplan, der udstikker den overordnede retning for implementeringen af strategien. Planen beskriver overordnede indsatser og grundlæggende principper, som de lokale implementeringsplaner på driftsenhederne, skal tage afsæt i.
Handleplanen har i efteråret 2021 været til drøftelse i arbejdsgruppe og styregruppen for bæredygtighed. Efter behandling i direktion og koncernledelse blev planen endelig godkendt på regionsrådsmøde d. 15. december.
Handleplanen er blevet til som et resultatet af en involverende og grundig proces, hvor lokale arbejdsgrupper, der repræsenterer de fire spor i bæredygtighedsstrategien, har bidraget med konkrete forslag til indsatser og handlinger, der ønskes igangsat og prioriteret lokalt.
På mødet gives en kort orientering om status på arbejdet med den regionale handlingsplan for bæredygtighed.
Link til Handleplan 2021-2022: https://www.rm.dk/api/NewESDHBlock/DownloadFile?agendaPath=%5C%5CRMAPPS0221.onerm.dk%5CCMS01-EXT%5CESDH%20Data%5CRM_Internet%5Cdagsordener%5Cregionsraadet%202021%5C15-12-2021%5CAaben_dagsorden&appendixId=327444
Beslutning
Anders Kjærulff præsenterede handleplan for bæredygtighed med afsæt i en række sli-des. Han fremhævede bl.a., at varer og tjenesteydelser står for 80 procent af CO2 for-bruget, og det vil kræve væsentlige indsatser at nå målene inden 2030.
RMU kan senere vende tilbage og drøfte nogle af de større dagsordener – fx hvordan vi får motiveret og kommunikeret på en god måde, så man som medarbejder kan se sig ind i arbejdet med bæredygtighed.
De slides, som blev anvendt i forbindelse med orienteringen, er vedlagt som bilag.
Opsummering af bemærkninger og spørgsmål fra mødedeltagerne:
• Det bliver ikke spor svært at motivere medarbejderne. Vi venter bare på grønt lys med hensyn til fx affaldssortering. Vi skal have nogle gode systemer til at håndte-re det.
• En flot, ambitiøst og tankevækkende handlingsplan. Er der lægefaglig bistand inde i bæredygtighedsgruppen? Langt hen ad vejen er det personalet på afdelingerne, som har ideer til, hvor det kan give både mening og mindre mening med hensyn til fx engangsgrej.
• Anders Kjærulff bemærkede, at der helt sikkert eksisterer en opgave i at få fx af-faldssystemer konkretiseret. I forhold til lægelig bistand, så er Center for Bære-dygtige Hospitaler meget klare på vigtigheden af at være tæt på klinikken, men det er en god pointe, som vi vil tage med tilbage og også kan brede ud til andre faggrupper.
• Det mest spændende er bæredygtigheden set i forhold til social ansvarlighed. Det er der, det viser sig, om vi har en god arbejdsplads.
• Kim Kofod bemærkede, at man møder enormt meget positivitet. Det virker næ-sten som en folkebevægelse, og det er en fornøjelse. Der er rigtig mange medar-bejdere, som gerne vil arbejde med bæredygtighed.
• Anders Kjærulff takkede for rigtig gode input. Vi har alle sammen et ansvar i for-hold til bæredygtighed.
Konklusion
Orientering om status på arbejdet med den regionale handlingsplan for blev taget til ef-terretning.
6. Godkendelse af plan for involvering af MED-systemet i budgetprocessen 2023 (Kl. 15.10-15.25 - 15 min)
Resume
Tidsplan for dialog og inddragelse af MED-systemet præsenteres. Tidsplanen er med forbehold for politisk godkendelse.
Det indstilles,
at | RMU godkender forslag til proces for medarbejderinddragelse i budgetlægningen for budget 2023. |
Sagsfremstilling
Den politiske budgetvejledning, der indeholder tidsplanen for dialog og inddragelse af MED-systemet i budgetprocessen, godkendes først af regionsrådet på mødet i februar. Derfor er nedenstående tidsplan med forbehold for politisk godkendelse.
Sideløbende med den politiske behandling af budget 2023 vil regionens ledelse være i dialog med medarbejderne via MED-systemet. Det fastholdes, at RMU/RMU-formandsskabet får mulighed for at afgive et høringssvar, efter de har haft lejlighed til at se HMU-høringssvarene. Der er derfor en særskilt frist for høringssvar fra RMU, der er sat et par dage efter fristen for høringssvar fra HMU og øvrige høringsparter.
Tidsplan for dialog og inddragelse af MED-systemet
Dato | Aktivitet |
19. januar | Møde i RMU. Proces vedr. medarbejderinddragelse i forbindelse med budget 2023 |
7. april | Møde i RMU. Orientering om status vedrørende budgetproces/økonomiforhandlinger. |
17. maj | Fællesmøde mellem forretningsudvalget og RMU - bl.a. med en drøftelse af økonomien. |
23. maj | Budgetseminar – RMU næstformænd inviteres til at deltage. RMU har mulighed for at holde et oplæg på budgetseminaret. |
13. juni | Møde i RMU. Orientering om status vedrørende budgetproces og økonomiforhandlinger. |
29. juli | Frist for eventuel udtalelse/bemærkninger vedrørende budget 2023 fra RMU-medarbejdersiden til forretningsudvalget og regionsrådet forud for 1. behandling af budget 2023. Der vil være tale om overordnede udtalelser/bemærkninger, mens der forud for budgetforligsdrøftelserne fremsendes høringssvar, der forholder sig til det konkrete budgetudkast. |
11. august | Forslag til budget 2022 (budgetnotat, der er materiale til regionsrådets 1. behandling) fremsendes til ledelsesområderne med henblik på drøftelse i HovedMED-udvalgene og eventuel afgivelse af høringssvar. |
26. august kl. 12.00 | Frist for høringssvar fra HMU til 2. behandlingen af budget 2023 + høringssvar fra evt. øvrige høringsparter. |
30. august kl. 12.00 | Frist for supplerende høringssvar fra RMU/RMU-formandsskabet efter de har haft lejlighed til at se høringssvar fra HMU. |
1-2. september | RMU Døgnseminar. RMU drøfter forberedelsen af dialogen med forretningsudvalget 11. oktober. |
11. oktober | RMU afholder fællesmøde med forretningsudvalget om blandt andet det vedtagne budget 2022. |
Fristerne for høringssvar til budgettet er tilrettelagt således, at høringssvarene fra HMU og RMU kan indgå som input i budgetforligsdrøftelserne.
Som følge af placeringen af RMU-mødet i september vil der i år ikke være indgået budgetforlig ved mødeafholdelsen, hvor RMU skal forberede dialogen med forretningsudvalget.
Hvis ovenstående plan for budgetlægningen 2023 og inddragelse af RMU/HMU ændres, vil der hurtigst muligt blive udmeldt en opdateret plan for inddragelse af MED-systemet med henblik på at sikre deres inddragelse i processen.
Beslutning
Pernille Blach Hansen henviste til tidsplan for dialog og inddragelse af MED-systemet, som ligner processen fra sidste år, og spurgte om det gav anledning til kommentarer.
Opsummering af bemærkninger og spørgsmål fra mødedeltagerne:
• Det vil fortsat være meget hjælpsomt, hvis der kunne blive lidt mere tid til udar-bejdelse af supplerende høringssvar fra RMU/RMU-formandskabet, efter de har set høringssvarene fra HMU'erne.
• I Region Nordjylland laver de meget klare gennemgange af, hvordan budgettet ser ud, så det bliver meget tydeligt for medarbejdersiden, som ikke er vant til at sidde med budgetter i hverdagen. Kan vi lade os inspirere af det?
• Pernille Blach Hansen drøfter tidsplanen med Koncernøkonomi og ser, om der er mulighed for en lidt længere frist til supplerende høringssvar fra RMU. Udfordrin-gen er, at det ikke må tage af HMU'ernes tid til udarbejdelse af høringssvar og samtidig skal komme tids nok frem til den politiske behandling. Vi vil gerne se på, om Region Nordjylland har fundet en skabelon, som gør det nemmere for medar-bejdersiden.
Konklusion
RMU godkendte forslag til proces for medarbejderinddragelse i budgetlægningen for bud-get 2023.
7. Arbejdsmiljøkonference 2022 (Kl. 15.25-15.35 - 10 min)
Resume
Strategisk HR-Forum besluttede den 16. december 2015, at der hvert år skal afholdes en Arbejdsmiljøkonference for MED- og Arbejdsmiljøorganisationen.
HR-/Personalechefkredsen og HR-forum har på sine møder den 6. december henholdsvis 16. december 2021 drøftet Koncern HR's anbefaling om Arbejdsmiljøkonference 2022 for MED- og Arbejdsmiljøorganisationen, herunder forslaget til ramme og overordnet fokus. De anbefaler, at titlen på konferencen bliver "Arbejdsmiljø i balance".
Det indstilles,
at | RMU drøfter anbefaling om Arbejdsmiljøkonference 2022 for MED- og Arbejdsmiljøorganisationen, |
at | RMU drøfter forslaget til ramme og overordnet fokus for Arbejdsmiljøkonference 2022, og |
at | RMU tager stilling til, om RMU ønsker at stille 2 medlemmer til rådighed til den videre planlægning. |
Sagsfremstilling
Strategisk HR-Forum besluttede den 16. december 2015, at der hvert år skal afholdes en Arbejdsmiljøkonference for MED- og Arbejdsmiljøorganisationen.
Arbejdsmiljøkonferencen 2020 blev på grund af COVID-19 aflyst og erstattet af "Inspirationsportal for Arbejdsmiljø".
På baggrund af drøftelser og beslutning på RMU-møde den 8. april 2021 besluttede RMU-formandsskabet på sit møde den 3. maj 2021 at ændre den årlige Arbejdsmiljøkonference 2021 til en arbejdsmiljøtemadag med mere strategisk retning. Form og målgruppe i 2021 blev ændret til RMU og HMU med deltagelse af HR-/Personalechefer og arbejdsmiljøkoordinatorer.
Det er derfor 2 år siden, der sidst har været afholdt en Arbejdsmiljøkonference for MED- og Arbejdsmiljøorganisationen.
Arbejdsmiljøkonferencen betragtes som supplerende arbejdsmiljøuddannelse, hvorfor deltagerne modtager kursusbevis efterfølgende.
Koncern HR anbefaler, at der afholdes en Arbejdsmiljøkonference for MED- og Arbejdsmiljøorganisationen torsdag den 13. oktober 2022.
Koncern HR foreslår, at fokus fra den strategiske arbejdsmiljøtemadag den 14. oktober 2021 og resultaterne herfra danner ramme for Arbejdsmiljøkonference 2022, og at der sættes fokus på, hvordan MED- og Arbejdsmiljøorganisationen kan arbejde med at bidrage til at indfri målene. På baggrund af den aktuelle situation med oplevet pres på arbejdsmiljøet i Region Midtjylland foreslås, at der især fokuseres på tiltag, der bidrager til et arbejdsmiljø i balance, samt at den overordnede ramme for konferencen bliver "Strategi for bæredygtighed 2030" og "Trepartsaftale om prioriterede nationale mål for arbejdsmiljøindsatsen" fra december 2020.
HR-/Personalechefkredsen og HR-forum har på sine møder den 6. december henholdsvis 16. december 2021 drøftet Koncern HR's anbefaling om Arbejdsmiljøkonference 2022 for MED- og Arbejdsmiljøorganisationen, herunder forslaget til ramme og overordnet fokus. De anbefaler, at titlen på konferencen bliver "Arbejdsmiljø i balance". RMU tager stilling til, om RMU i lighed med tidligere ønsker at bidrage til den første fase af planlægning af Arbejdsmiljøkonference 2022 ved at stille 2 medlemmer til rådighed for det indledende planlægningsarbejde.
Beslutning
Pernille Blach Hansen præsenterede kort forslag til ramme og overordnet fokus for Ar-bejdsmiljøkonference 2022 under overskriften "arbejdsmiljø i balance".
Det blev fra medarbejderside bemærket, at det bliver dejligt med en fysisk konference i år. Det bliver rigtig spændende at arbejde videre med alt det, som har været i gang i 2021 inklusiv temadagen med HMU'erne og RMU, og få det bredt ud til hele arbejdsmiljø-organisationen. Der er rigtig gode intentioner i det, som er beskrevet i sagsfremstillingen.
Konklusion
RMU godkendte forslaget om, at den overordnede ramme for Arbejdsmiljøkonference 2022 bliver "Strategi for bæredygtighed 2030" og "Trepartsaftale om prioriterede nationa-le mål for arbejdsmiljøindsatsen" samt at titlen på konferencen bliver "Arbejdsmiljø i ba-lance".
RMU udpegede Jens Boe Krag og Kirsten Hansen til at indgå i den videre planlægning af konferencen.
8. Orientering om systematisk logopfølgning (Kl. 15.35-45 - 10 min)
Resume
Region Midtjylland foretager systematisk logopfølgning af medarbejderes opslag i IT-systemer, der behandler personoplysninger med henblik på at påvise og stoppe misbrug af persondata. Den systematiske logopfølgning forventes 1. maj 2022 udvidet til at inkludere samtlige opslag, medarbejdere har foretaget på sig selv (selvopslag) i MidtEPJ.
Det indstilles,
at | orienteringen om udvidelsen af den systematiske logopfølgning med selvopslag tages til efterretning. |
Sagsfremstilling
Region Midtjylland foretager systematisk logopfølgning af medarbejderes opslag i IT-systemer, der behandler personoplysninger med henblik på at påvise og stoppe misbrug af persondata. RMU er tidligere på møder den 6. december 2018 og den 6. juni 2019 blevet orienteret om den systematiske logopfølgning.
Den systematiske logopfølgning forventes 1. maj 2022 udvidet til at inkludere samtlige opslag, medarbejdere har foretaget på sig selv (selvopslag) i MidtEPJ.
Kontaktpersonerne i de lokale HR-enheder informeres om udvidelsen af logopfølgningen og processen omkring håndteringen af selvopslag.
Ved 1. selvopslag sendes et automatisk genereret brev til medarbejderens e-boks. I brevet orienteres der om, at det kun er medarbejderen selv, der har modtaget dette brev, samt at opslag på egne data ikke er tilladt, og at et eventuelt fremtidigt selvopslag vil blive sendt til behandling i HR. Der foretages ikke yderligere.
Når den automatiske mail er sendt til e-boks, er der i systemet taget højde for, at medarbejderen skal have tid nok til at læse beskeden, så yderligere selvopslag foretaget i en kort periode betragtes som en del af det første opslag.
Ved gentagne selvopslag sender Juridisk Kontor opslaget til behandling i den lokale HR-afdeling, som tager kontakt til den pågældende medarbejder med henblik på videre opfølgning.
Forinden igangsættelse udarbejdes en kommunikationsplan målrettet medarbejderne. Det påtænkes i den forbindelse at inddrage awarenessgruppen til en kampagne, kommunikere på lokale intranet samt til hospitalsledelserne og relevante funktionspostkasser.
I forhold til tidsplanen om idriftssættelse 1. maj 2022 tages der forbehold for endelig godkendelse af Styregruppen for Informationssikkerhed og den generelle coronasituation.
Beslutning
Pernille Blach Hansen orienterede kort om, at den systematiske logopfølgning forventes udvidet til at inkludere samtlige opslag, som medarbejdere har foretaget på sig selv (selvopslag) i MidtEPJ fra 1. maj 2022. Processen for, hvordan det tænkes igangsat, er beskrevet samt den kommunikation, der skal være, herunder også indfasningen.
Opsummering af bemærkninger og spørgsmål fra mødedeltagerne:
• Gælder det både orienterede opslag, hvor man orienterer sig i sine egne oplysnin-ger, og de tilfælde, hvor man behandler sig selv (fx podning/blodprøve)? Hvor mange hidtidige sager kender man til i regionen, hvor egenopslag har været mis-brugt eller til ulempe for regionen?
• Er det et "skal princip" eller noget, som vi vil som region?
• Ole Thomsen bemærkede, at han ikke mener, at vi har haft nogle konkrete sager, som har givet anledning til ulempe/misbrug. Han er ikke i tvivl om, at det er noget, som vi skal. Det er en svær regel at forklare og forstå, og det bliver en meget svær kommunikationsopgave.
• Det er nok særligt i forhold til læger, og det med at diagnosticere og behandle sig selv. Selvfølgelig er det oftest mest fornuftigt at overlade til andre, og det gør læ-ger langt hen ad vejen. Men det er fortsat vores ret at behandle os selv, og der kan være mange situationer, hvor det giver mening. Det lyder fuldstændig galima-tias, at man ikke kan bruge den viden man har til at bestille fx en blodprøve for en banalitet. Overlægerne har udtrykt tilsvarende opfattelse. Hvis ikke, det er en "skal opgave", virker det meget vanskeligt at kommunikere logisk ud, og så
bør man genoverveje.
• Pernille Blach foreslog, at der kommer ind jurist ind over og besvare RMU's spørgsmål, altså 1) Er det noget vi skal eller ikke skal? 2) I hvilke situationer gæl-der det – orienterende opslag og/eller behandling af sig selv? 3) Har vi haft sager, hvor det giver anledning til noget uhensigtsmæssigt? Det er meningen, at det skal gå i luften fra 1. maj, så der er tid til at indhente de korrekte svar.
• Ole Thomsen bemærkede, at han er lidt betænkelig ved, om vi alene kan klare det på skrift, når vi skal forsøge at formulere noget meningsfyldt omkring det. Det omhandler formentligt både Persondataloven og Sundhedsloven, og der kan godt være lidt konflikt imellem meldinger i disse lovgivninger. Det er eventuelt noget med, at læger ikke må stille sig selv bedre end andre i forhold til at bruge sund-hedsvæsenets ressourcer i form af journaler og andre remedier, som vi stiller til rådighed. Måske bør der være en drøftelse med særligt interesserede om, hvor-dan vi formulerer os om det.
Konklusion
Pernille Blach Hansen konkluderede, at budskabet fra medarbejderside er klart. Vi svarer skriftligt på de spørgsmål, som er blevet stillet på mødet. Morten Krogh Christiansen, Henrik Ørskov og eventuelt en overlægerepræsentant indgår i en lille gruppe, som læser kommunikationsmaterialet igennem og vurderer, om det giver mening og er tilstrækkeligt pædagogisk. Skulle andre have ønske om at indgå i gruppen skal de kontakte RMU-sekretariatet. Viser det sig ikke at være en "skal-opgave", så genovervejes udvidelsen af logopfølgning, og der kommunikeres herom til RMU.
9. Kommunikation fra mødet og planlægning af kommende møder (kl. 15.45-15.55 - 10 min)
Resume
Mødeafviklingen drøftes med henblik på videreformidling af relevante informationer fra mødet til HMU´erne mv. De foreløbige punkter til kommende RMU-møder er oplistet i sagsfremstillingen.
Det indstilles,
at | videreformidling af relevante informationer fra mødet til HMU´erne drøftes og |
at | de foreløbige punkter til kommende RMU-møder tages til efterretning. |
Sagsfremstilling
Det drøftes, hvilke informationer fra mødet RMU ønsker at videreformidle til HMU´erne, MidtNyt mv.
Der foreligger foreløbigt følgende "bruttoliste" med forslag til emner/dagsordenspunkter til de kommende RMU-møder:
- Status vedrørende COVID-19
- Status vedrørende sygefravær (april-mødet)
- Status vedrørende Personalepsykologordningen (april-mødet)
- Status for arbejdet med transformation af sundhedsvæsenet
- Sundhedsklynger
- Lokalaftaler om hjemmearbejde
- Seniorpolitik/seniorordninger
- Yderligere tiltag for at øge sammenhængen mellem MED-niveauerne
Emner til kommende møder opdateres løbende i RMU's opgaveoversigt.
Beslutning
Der kommunikeres om følgende fra dagens møde:
• RMU fik en kort orientering om status vedrørende COVID-19 og coronavinterpak-ken. Der blev rejst spørgsmål om bl.a. gravide, som er besvaret i referatet.
• Regionsrådet har vedtaget en ny handleplan for bæredygtighed. Link til handleplan 2021-2022: https://www.rm.dk/api/NewESDHBlock/DownloadFile?agendaPath=%5C%5CRMAPPS0221.onerm.dk%5CCMS01-EXT%5CESDH%20Data%5CRM_Internet%5Cdagsordener%5Cregionsraadet%202021%5C15-12-2021%5CAaben_dagsorden&appendixId=327444
• Der er udformet en tidsplan for medarbejderinddragelse i budgetlægningen for budget 2023, som HMU'erne kan planlægge efter. Der vil muligvis blive justeret lidt i den del af planen, der handler om frist for opfølgende høringssvar fra RMU. Tidsplanen er med forbehold for politisk godkendelse i februar.
• Der planlægges efter en fysisk arbejdsmiljøkonference for MED- og Arbejdsmiljø-organisationen torsdag den 13. oktober 2022.
• RMU blev orienteret om en forventet udvidelse af logopfølgning pr. 1. maj 2022, så den også omfatter selvopslag. Forinden kommer der kommunikation herom til medarbejderne. Der følges op på en række spørgsmål, som blev stillet på RMU-mødet.
Konklusion
Der kommunikeres til HMU'erne om hovedbudskaber fra dagens møde.
10. Gensidig orientering, eventuelt og evaluering af mødet (kl. 15.55-16.00 - 5 min)
Sagsfremstilling
Der er til orientering udpeget både ledelses- og medarbejderrepræsentanter til Præhospitalets HMU. De forventer at holde deres første HMU-møde 13. januar 2022.
Beslutning
Anja Laursen orienterede om, at Jette Ohlsen er fratrådt som 2. næstformand i RMU. Der er endnu ikke afviklet nyvalg til 2. næstformandsposten. Det vil ske inden næste RMU-møde. Suppleant Susanne Andersen, sektorformand, FOA Herning, deltager indtil da.
RMU sender en hilsen til Jette Ohlsen med tak for samarbejdet.