Dagsordener og referater Regions-MEDudvalget
Dagsordener og referater vises her og i First Agenda. Dagsordener kan ses senest 1 uge før mødet.
Dagsorden og referater, Regions-MEDudvalget
til
mødet i
den 22. november 2024 kl. 14:00
i Videomøde
1. Regeringen og forligspartiernes aftale om en sundhedsreform
Sagsfremstilling
Der vil være en kort præsentation af regeringen og forligspartiernes aftale om sundhedsreform 2024 med mulighed for spørgsmål og dialog.
Der vil også være en temadrøftelse om sundhedsreformen på RMU's ordinære møde den 9. december 2024.
Til orientering holdt direktionen tirsdag den 19. november et infomøde om sundhedsreformen i Regionshuset Viborg for medarbejdere og ledere i Region Midtjylland. Mødet blev livestreamet, og der er lagt en båndet udgave på Koncern Intra.
Link til aftaletekst: https://www.ism.dk/nyheder/2024/november/historisk-reform-flytter-sundhedsvaesenet-taettere-paa-borgerne
Link til Danske Regioners pressemeddelelse: https://www.regioner.dk/services/nyheder/2024/november/sundhedsreform-rammerne-er-paa-plads-nu-skal-vi-samarbejde/
Beslutning
Regionsdirektør Jonas Dahl bød velkommen til informationsmødet og præsenterede med afsæt i en række slides regeringen og forligspartiernes aftale om sundhedsreform 2024 med særlig fokus på de centrale pointer for Region Midtjylland, og de medarbejdere der berøres i den kommende proces.
Han gjorde opmærksom på, at det overordnet set er vigtigt at have in mente, at aftalen er forhandlet ud fra regeringens udspil. Der kan således godt være noget, som ikke er nævnt i materialet, men som var en del af regeringens udspil. Det betyder, at selvom det ikke er nævnt i materialet, så kan det stadig godt være en del af den samlede aftale, da det er regeringens udspil, som ligger til grund.
De slides, som blev brugt i forbindelse med præsentationen, er vedlagt som bilag.
Opsummering af bemærkninger og spørgsmål fra mødedeltagerne
- Der blev appelleret til at finde relevante dokumenter, inkl. retningslinjer for omplaceringer, frem fra tidligere reorganiseringer og fusioner. Der blev også henvist til, at der tidligere bl.a. blev nedsat en omplaceringsgruppe.
- Der er opmærksomhed på, hvordan processerne kørte sidst. Vi har nogle retnings-linjer, som vi forventer at komme til at følge i forhold til de medarbejdere, hvis opgaven falder bort. Vi forventer, at det drejer sig omkring 100 medarbejdere. Et forsigtigt bud på, hvor mange medarbejdere/stillinger, der kan komme til regionen, er i størrelsesordenen op til 500-1000 vurderet på baggrund af økonomien, og hvilke aftaler der bliver indgået.
- Opgaverne i Regional Udvikling omkring klima og udviklingsplanen falder bort 1. januar 2026, og det er allerede om godt ét år. Tillidsrepræsentanter og ledelse arbejder tæt sammen om dette i Regional Udvikling.
- Der er forskellige opgaver i reformen, og de kan med fordel deles op, så alle ikke arbejder med det samme. Det er væsentligt at få et overblik over Regional Udvikling: Hvad bortfalder og hvad bliver og hvad gør vi - ellers begynder medarbejderne at søge væk med det samme. Regional Udvikling løser også nogle sundhedsopgaver, fx sundhedsinnovation. Det skal vi også have overblik over.
- Det er en god opmærksomhed, og det overblik er Regional Udvikling ved at skabe sig. Vi kender ikke lovformuleringen endnu, og derfor er det svært at navigere i. Vi er nødt til at arbejde med den tolkning, der er af den politiske forståelse. Vi kan ikke vente på lovgivningen, som først ser ud til at falde på plads i oktober 2025. Vi har åbnet dialogen op med kommunerne om de opgaver, som de skal overtage, og vi forsøger at intensivere den de kommende dage.
- De kommunale opgaver, som regionerne skal overtage, hvordan ser det ud i forhold til store og små kommuner? Det er nogle brede vendinger om det i aftalen. Kommunerne forholder sig i øjeblikket lidt afventende. Nogle kommuner har sig-naleret, at de fortsat ønsker at varetage opgaven. Det er de nye sundhedsråd, som beslutter det.
- Hvor træffes beslutningerne, og hvem involveres? De sygeplejefaglige ledere og/eller de kliniske sygeplejespecialister ønskes involveret. Det vil være godt, at få de parter ind fra en start.
- Enig, men vi er nødt til først at have en enighed om, hvad det er for en opgave, der skal løses. Vi kender ikke landskabet endnu. Vi vil række ud til de relevante faglige organisationer senere.
- Nogle steder er der formentligt en god lokal dialog i gang. Der var møde i onsdags med kommunaldirektørerne, og der er også et møde i næste uge.
- Der er møde i Gødstrup-klyngen i næste uge. Det er væsentligt at adressere, hvad det er for et problem, vi skal løse. Forventningen fra politisk side er formentligt, at man kan undgå nogle indlæggelser.
- Der er også noget i forhold til almen praksis, hvor vi ikke kender det fulde billede endnu. Ambitionen er at skabe et bedre og stærkere sundhedsvæsen ved at fjerne nogle sektorovergange. Sektorovergangene vil fortsat være der, men det vil være andre steder.
- Jonas Dahl opfordrede afslutningsvist til at række ud, hvis medarbejdersiden har bemærkninger eller oplever, at der er noget, som der skal kommunikeres mere om. Vi vil gerne skabe så meget tryghed som muligt i den kommende proces. RMU vender tilbage til emnet på RMU-mødet 9. december 2024.