Som leder har du ansvaret for at planlægge TULE-processen og informere om hvorfor, hvordan I gør og hvordan I følger op.
Lederens opgaver
Som leder samarbejder du med:
- HMU (HovedMed-Udvalget)
- TULE-planlæggeren
- Arbejdsmiljørepræsentant
- Tillidsrepræsentant.
I arbejdet med TULE er det vigtigt at sikre en god proces. Derfor skal du:
- Udpege en TULE- planlægger i din afdeling
- Informere din afdeling om, at TULE-undersøgelsen er på vej
- Tage stilling til, om I vil tilføje ekstra spørgsmål i undersøgelsen (max 10 – kontakt Koncern HR, Organisation og Ledelse for hjælp til formulering af spørgsmål
- Lave en tidsplan for gennemførelse af undersøgelse og opfølgning
Medarbejdere og ledere har 2 eller 3 uger til at udfylde skemaet. I denne del af TULE-forløbet er det vigtigt, at du sammen med TULE-planlæggeren:
- Opfordrer medarbejderne til at besvare TULE-undersøgelsen
- Sikrer tid til at besvare TULE-undersøgelsen
- Sikrer, at medarbejderne har nem adgang til en computer.
Ca. tre uger efter, at arbejdspladsen har udfyldt spørgeskemaerne, modtager du en rapport med undersøgelsesresultaterne. Du skal videreformidle resultaterne til medarbejderne.
Rapporterne kan ikke stå alene – de skal altid følges op af en dialog mellem dig og dine medarbejdere. Den opfølgende dialog skal finde sted senest 3 måneder efter, at din afdeling har udfyldt TULE-undersøgelsen.
Inden opfølgningen går i gang skal du overveje, hvordan du/I vil arbejde videre med resultaterne af dialogmøderne mellem dig og dine medarbejdere.
Vejledning til at læse resultatet af egen ledelsesevaluering
3 spørgsmål, der kan være en måde at "åbne" dit resultat på:
- Hvilket resultat gør dig stolt og glad? - Forsøg at beskrive for dig selv, hvilke konkrete grunde, du ser der kan til, at det ser ud som det gør
- Hvilket resultat gør dig forvirret? - Forsøg at komme rundt om emnet for at undersøge mulige forklaringer.
- Hvilket resultat gør dig ked af det, skuffet eller vred? - Prøv at konkretisere for dig selv, hvad det er der rammer dig. Vær undersøgende og åben om mulige forklaringer på resultatet og forsøg eventuelt at tage forskellige perspektiver derpå.
Gennemgå f.eks. resultatet med en god kollega eller en partner, for at få et par "neutrale" briller på tallene.
Se eksempel på en TULE-rapport Se eksempel på en TULE-rapport (pdf).
På baggrund af TULE-undersøgelsen gennemfører du en dialog med dine medarbejdere.
Formålet med dialogen er at:
- være undersøgende og nysgerrig på undersøgelsens resultater
- prioritere, hvilke temaer det er vigtigt at arbejde videre med - både i forhold til det, der fungerer godt og det, der skal udvikles
- drøfte, hvordan der skal arbejdes videre i form af en handleplan, herunder eventuel inddragelse af HMU, arbejdsmiljøorganisationen eller konsulenthjælp fra din lokale HR-afdeling eller Koncern HR Udvikling.
Vi anbefaler, at du står for den opfølgende dialog evt. med hjælp fra din egen eder eller en lederkollega. Herunder kan du finde inspiration til et oplæg om en TULE dialog.
Se slide-forslag til oplæg om_TULE-dialog (potx).
Som leder og afdeling har I mulighed for at lave løbende, mindre undersøgelser af trivslen som et supplement til TULE. MiniTrivsel er et fleksibelt selvbetjeningsværktøj, som kan hjælpe med at sætte fokus på trivslen som helhed, eller hvis der er særlige forhold i arbejdet, der kræver fokus. Det kan være at arbejde under særligt pres, at arbejde under store forandringer, fusioner eller nye samarbejdsformer.
Læs mere om MiniTrivsel.