Uddannelsen giver en indføring i den basale palliation og er opdelt i 4 moduler; i alt 19 dage. Forløbet strækker sig over ca. 3 måneder.
Uddannelsens indhold
Modul 1
Symptomlindring, herunder introduktion til den palliative indsats, en patientcentreret tilgang, smerter og smertelindring, pleje og behandling til patienter med knoglemetastaser, medulært tværsnit, træthed, kognitive forstyrrelser, uro og delirium, åndenød, obstruktion i mave/tarmsystemet, kvalme, obstipation og diarré, ernæring og væskebehandling, sorg, angst og depression.
Modul 2
Psykosociale problemstillinger, herunder livsformer og hverdagsliv, etiske dilemmaer, de sidste levedøgn, pårørende, sociale og civilretslige aspekter, eksistentielle grundvilkår, den tværfaglige indsats og kommunikationsteori.
Modul 3
Fordybelse med skriftlig og mundtlig refleksion.
Modul 4
Faglig identitet som palliativ ansvarlig, herunder organisering, implementering og samarbejde.
Nærmeste leder inviteres til at deltage den sidste dag omkring implementering og organisering.
Som en del af uddannelsesforløbet planlægges sundhedsfaglig supervision i mindre grupper, i alt 2 dage. Derudover 1 dag med studiebesøg i en specialiseret palliativ enhed.
Formål
Formålet med ”Den palliative indsats – en tværfaglig efteruddannelse i Region Midtjylland” er
- at uddanne sundhedsprofessionelle fra primær- og sekundærsektoren i Region Midtjylland for at styrke den palliative indsats.
- at sundhedsprofessionelle kan arbejde ud fra de værdier og holdninger, der er grundlæggende for pleje og omsorg til livstruende syge borgere/patienter og deres pårørende.
- at sundhedsprofessionelle via et teoretisk og klinisk kursusforløb får en større viden om og erfaring med den tværfaglige indsats for målgruppen.
- at uddanne palliative ansvarlige til at videreformidle, fastholde og deltage i udviklingen inden for den palliative indsats.
Målgruppe
Målgruppen for ”Den palliative indsats – en tværfaglig efteruddannelse i Region Midtjylland” er sundhedsprofessionelle i sundhedsvæsenets primære og sekundære sektor, som har en mellemlang videregående uddannelse, for eksempel sygeplejersker, kliniske diætister, ergo- og fysioterapeuter, socialrådgivere.
Mere info og tilmelding